A- A A+

Grad Novi Pazar nastavlja saradnju sa uspešnima

Susretom gradonačelnika Novog Pazara i Užica u novopazarskoj Gradskoj upravi označen početak uspešne saradnje dva grada u cilju podizanja kapaciteta u efikasnosti rada lokalnih samouprava. Stalna konferencija gradova i opština daje punu podršku ovoj saradnji kako bi se primeri dobre prakse prenosili iz jedne u drugu opštinu.

Delegaciju grada Užica na čelu sa gradonačelnikom Jovanom Markovićem primio je danas gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović sa saradnicima. U srdačnom i prijateljskom razgovoru postigtnitu su inicijalni dogovori o saradnji i razmeni uspesnih projekata . Generalni sekretar Stalne konferencioje gradova i opština , Djordje Staničić prisustvovao je danasnjim dogovorima dva grada i dao punu podrskui saradnji Novog Pazara i Uzica.

Grad Užice je jedan od uspešnijih gradova u Srbiji sto se tiče rada lokalne samouprave i njihova iskustva i način na koji su oni to postigli sprovešćemio i kod nas, izjavio je gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović i dodao da je kroz radni sastanak koji je odrzan sa predstavnicima lokalnih samouprava konkretno dogovoren nacin saradnje kroz razmenu projekta .Drugi segment saradnje odnosice se na sve vidoVe ekonomske, privredne, kulturne i sportske komunikacije. Dogovaramo i zajednicke projekte kojima cemo aplicirati za predpristupne Fondove Evropske unije i prekogranicnu saradnju istakao je Mahmutovic.

Gradonačelnik Uzica Jovan Marković rekao je da Užice radi trenutnio na preko 50 minfrastrukturnih projekta a uspeli su da funkcionisanje loklane samouprave podignu na najviši nivo. Marković je istakao projekat o kome je posebno u Pazaru bilo reči a to je uloga lokalne poreske administracije i objedinjenje naplate svih javnih preduzeća i ustanova u gradu. Ovaj projekat je dao u Uzicu izuzetne rezulatate kako kroz usluge gradjanima tako i kroz funkcionisanje javnih preduzeca. Ove primere dobre prakse zelimo da prenesemo Novom Pazaru, naglasio je gtradonacelnik Uzica Jovan Markovic.

Generalni sekretar SKGO Djordje Stanicic pohvalio je inicijativu dva grada i razmenu uspesnih projekata . SKGO ima za cilj podizanje kapaciteta lokaklnih samouprava , njihovih javnih preduzeca i institucija za dobrobit gradjana. Stanicic je istakao da svaki dinar ulozen u opstine i poveren njim daje rezultate vise nego ako je centralizovan nacin upravljanja. Mi se zalazemo za decentralizaciju, istakao je sektetar SKGO i cinimo napore da se to sto pre realizuje u praksi.

Uspostavljajuci sradnju sa Uzicem , grad Novi Pazar nastavlja politiku uspostavljanja prijateljstava sa gradovim ai regionima kako u zemlji tako i inistranstvu . Potpisani su protokoli o saradnji sa Podgoricom, Sarajevom a priprema se sa Somborom. Proslava 550 godina postojanja grada Novog Pazara, 20 aprila bice prilika za susret sa brojnim prijateljskim gradovima iz zemlje i iniostranstva koji su izrazili zelju da prisustvuju proslavi velikog jubileja naseg grada.

Izvor: Odeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA