A- A A+

Marković: Dijalogom do rešenja

Ministar za ljudska i manjinska prava i lokalnu samoupravu Milan Marković izjavio je u Novom Pazaru da su razgovori jedini put do formiranja Bošnjačkog nacionalnog većai smirivanja nepotrebnih tenzija u Sandžaku.

"Razgovor je jedini način za prevazilaženje problema", ocenio je ministar za ljudska i manjinska prava, državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković prilikom posete Novom Pazaru.

Marković se sastao sa predstavnicima lokalne vlasti i sve tri liste koje su učestvovale na prošlogodišnjim izborima za Nacionalni savet Bošnjaka.

Ministar Marković rekao ja da poseta Novom Pazaru ima za cilj razgovore sa svim činiocima aktuelnog procesa oko formiranja Nacionalnog saveta Bošnjaka, uključujući lokalnu samoupravu i predstavnike sve tri liste. Marković je tenzije ocenio nepotrebnim i naglasio da svi zajedno treba da učine nešto dobro za Bošnjake.

"Sem razgovora drugog načina nema. Sve drugo, bilo kakvo ignorisanje ili inaćenje je u stvari krajnje neodgovorno. To može da bude kratkoročno politički možda nekome od koristi. Dugoročno, imajući u vidu da svi mi nosimo odgovornost za javnu reč, sve to može naneti veliku štetu pre svega građanima koji žive ovde u Sandžaku", rekao je Marković.

Član Gradskog veća Novog Pazara Rešad Hodžić kaže da lokalna samouprava od Ministarstva očekuje da uradi sve da građani ovog dela Srbije budu jednaki sa ostalima, a lokalna vlast će im u tome biti saradnik.

"Mislim da bi trebalo da se spuste lopte, da se spuste tenzije. Ne treba da dozvolimo da svi koji su pravili greške,ponove te greške u nekakvom narednom izbornom ciklusu. Ono što lokalna samouprava, a to mogu da čvrsto obećam, treba da uradi po ingerencijama Ministarstva to će i uraditi. Mi ćemo to urediti 100% onako po zakonu, kako treba", obećava Hodžić. Nacinalni savet treba Bošnjacima, stav je i predstavnika liste "Bošnjački preporod". To treba da bude savet u kome će se ostvarivati ciljevi Bošnjaka, a ne pojedinaca.

"Bošnjačko nacionalno veće treba da se bavi zakonski propisanim oblastima, a to su četiri : obrazovanjem, kulturom, informisanjem i upotrebom maternjeg jezika. Bilo kakva zloupotreba Bošnjačkog nacionalnog veća pre svega šteti samim Bošnjacima u Sandžaku i celoj Srbiji", ocenio je predstavnik liste "Bošnjački preporod" Seadetin Mujezinović. Predstavnici "Bošnjačke liste" čiji nosilac Esad Džudžević je i predsednik izvršnog odbora Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu, traže ispunjenje tri zahteva o kojima je ovo veće ranije govorilo:Rasvetljavanje zločina nad Bošnjacima, kako se tom temom ne bi manipulisalo, ukidanje odluke o upravnim okrizuma iz ’92. godine i povećanje učešča Bošnjaka u javnim funkcijama.

"Mislim da je podjednaka odgovornost unutar bošnjačkog nacionalnog korpusa i takođe velika je odgovornost države da na jedan drugačiji način gleda na sve te stvari. Smatram da poseta Ministra Markovića u tom smislu može da bude preokret i doprinese stvaranju pozitivnog ambijenta i drugačijem odnosu države prema svim ovim pitanjima", smatra Džudžević.

Ministar Milan Marković sastao se i sa glavnim muftijom IZ u Srbiji i nosiocem liste Bošnjačke kulturne zajednice Muamerom Zukorlićem. "Ovu posetu doživljavam kao pozitivan signal Vlade u Beogradu i pozdravljam taj gest. Očekujem da se iz tih simboličkih poruka krene u konkretne korake", smatra Zukorlić. BKZ posle junskih izbora prošle godine formirala je veće uz podršku dva kandidata sa liste Bošnjačkog preporoda, što resorno ministarstvo nije priznalo.

Ministar Marković položio je danas u Prijepolju vence na spomenik žrtvama otmice u Štrpcima i spomenik pripadnicima vojske i policije koji su poginuli u ratnim dešavanjima na prostoru bivše Jugoslavije i na Kosovu.

Izvor: Odeljenje za informisanje

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops