A- A A+

Progres: Najviše projekata za Novi Pazar

Upravni odbor Programa evropskog partnerstva sa opštinama - PROGRES doneo je danas jednoglasnu odluku kojom je odobreno finansiranje 40 projekata koji su rezultat partnerstva između organizacija civilnog društva i lokalnih samouprava iz 25 opština na jugu i jugozapadu Srbije.

Radi se o projektima koji su izabrani za najbolje u okviru javnog poziva za finansiranje posredstvom Fonda za učešče građana. Evropska unija i Vlada Švajcarske, donatori PROGRES-a, podržaće realizaciju odobrenih projekata sa iznosom od 335.000 evra, dok će partnerske organizacije čiji su projekti odobreni obezbediti dodatna sredstva u iznosu od 104.000 evra.

Kako je za Regionalnu TV rekao predstavnik PROGRES-a Marko Vujačić iz Fonda za učešće građana novac će dobiti, pored ostalih, 7 projekata iz Novog Pazara, 4 iz Raške, po 2 iz Sjenice, Priboja i Prijepolja i po jedan iz Tutina i Nove Varoši.

On je istakao da je Novi Pazar dobio najviše projekata među 25 opština i gradova u južnoj i jugozapadnoj Srbiji. Međutim, nije želeo da precizira o kojim projektima je reč, dok se ne obaveste organizacije i institucije koje su konkurisale.

Upravni odbor je takođe dao načelnu saglasnost za rad PROGRES-a na realizaciji važnih projekata iz oblasti zaštite životne sredine. Na prvom mestu, PROGRES će u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja (MŽSPP) i opštinama Nova Varoš, Priboj, Prijepolje i Sjenica, podržati projekat izmene i dopune tehničke dokumentacije za regionalnu deponiju "Banjica". Cilj je da se sa realizacijom ovog projekta stvore uslovi za nastavak građevinskih radova na izgradnji deponije. PROGRES i MŽSPP će takođe raditi zajedno na projektima izgradnje reciklažnih dvorišta u Novoj Varoši, Raškoj i Vranju. Adriano Martins, zamenik šefa delegacije Evropske unije u Srbiji je najavio da će Evropska unija izdvojiti dodatnih 600.000 evra preko PROGRES-a za jug i jugozapad i dodao: "Evropska unija izdvaja 200 miliona evra bespovratne pomoći Srbiji na godišnjem nivou. Želimo da značajan deo ovih sredstava iskoristimo za podršku regionima. Da bismo iskoristili sredstva za zadovoljenje ogromnih potreba, potrebni su nam kvalitetni projekti. Njih često nema. Zato je važno da opštine još intenzivnije rade na pripremi projekata i dokumentacije." Beatris Majer, direktorka Švajcarske agencije za razvoj i saradnju je rekla: "Podrška Švajcarske južnoj i jugozapadnoj Srbiji se ne ogleda samo u finansijskom delu. Mi želimo da vam prenesemo pozitivna iskustva Švajcarske u oblasti dobrog upravljanja. Naš cilj nije da vi preuzmete švajcarski model, ali verujemo da možete preuzeti neke dobre prakse i izbeći greške koje smo mi činili."

Sastankom je predsedavala Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije, a pored donatora - Evropske unije i Vlade Švajcarske, u radu su učestovali predstavnici ministarstava Republike Srbije, opština koje učestvuju u realizaciji PROGRES-a, predstavnici razvojnih agencija i civilnog društva.

Sprovođenje PROGRES-a počelo je u julu 2010. godine i ovaj program ima za cilj da podrži razvoj 25 opština južne i jugozapadne Srbije. On će pomoći partnerskim opštinama da unaprede infrastrukturu, poboljšaju kvalitet usluga koje pružaju građanima i privredi, da osavremene rad u skladu sa principima dobrog upravljanja i promovišu svoje razvojne potencijale. Strateški, PROGRES je u saglasnosti sa opredeljenjem Vlade Republike Srbije da podrži ravnomerni razvoj, reformiše upravu i integriše zemlju u Evropsku uniju.

Evropska unija je izdvojila 13,5 miliona evra za realizaciju programa, Vlada Švajcarske 2,5 miliona, a Vlada Republike Srbije učestvuje sa najmanje 1,5 miliona evra. Očekuje se da se kroz aktivnosti PROGRES-a obezbede i dodatna sredstva, prvenstveno posredstvom ministarstava, za razvoj juga i jugozapada.

Izvor: Odeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA