A- A A+

Razvijanje privredne saradnje Srbije i Turske

U cilju uspostavljanja saradnje privrednika Novog Pazara sa firmama u Turskoj, budući ambasador Srbije u Ankari Dušan Spasojević, kao i predstavnici Konzulata u Istambulu danas su posetili Novi Pazar.

Upriličen je sastanak sa gradonačelnikom Novog Pazara i sa istaknutim novopazsrskim privrednicima.

Prvi put Novi Pazar je posetila visoka diplomatksa delegacija , koja predstavlja Republiku Srbiju u Turskoj.

Turska i Srbija imaju dobru saradnju, a Novi Pazar je most povezivanja, jer veliki broj naših građana živi u ovoj zemlji , podsetio je gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović. Takođe privrednici Novog Pazara i Turske sve intezivnije sarađuju i ekonomski kotakti dve zemlje u poslednje vreme veoma su intezivirani.

"Tokom razgovora došli smo do zaključaka, koji su jako bitni za sve građane, koji žive u Turskoj, a zainteresovani su da dođu u Novi Pazar po raznim osnovama. Nama je najvažnija ekonomska priča. Naši privrednici treba da znaju da imaju prijatelje, kao što je ambasador Dušan Spasojević i konzulat u Turskoj, koji će im pomoći da na pravi način dobiju informacije, koje su za njih bitne. Nadam se da će svi projekti koji je investira Turska biti realizovani u 2011. godini," rekao je Mahmutović.

Noviimenovani ambasador Srbije u Republici Turskoj Dušan Spasojević podestio je na brojne posete visokih turskih zvaničnika Srbiji i Novom Pazaru, koje su doprinele da saradnja dve zemlje bude na najvišem nivou. Amabsada u Ankari i Konzulat u Istambulu će se truditi da pomognu privrednicima u ostavivanju brojnih kontakata sa firmama i finansijskim intstitucijama Turske.

"Mi smo danas u Pazaru da bi se upoznali o dosadašnjoj saradnji, koja se kroz ovaj region razvija kao most saradnje Turske i Srbije. Biće nam drago da održimo sastanak sa privrednicima iz ovog regiona. Želimo da im stavimo do znanja da će i Konzulat i Ambasada u Tuskoj biti u njihovoj službi," istakao je Spasojević.

Za privrednike Novog Pazara saradnja sa Turskom je veoma značajna, jer je Turska već ostvarila kontakte sa Rusijom i Evropom , a njen ekonosmki uticaj na zemlje zapadnog Balkana značiće napredak kako u oblasti infrastrukture, tako i u svim ekonomskim vezama koje budu uspostavljene. Privrednici Novog Pazara su jedinstveni u oceni da je saradnja sa Turskom na privrednom planu već uspostavljena. Naši privrednici su među prvima ostvarili saradnju sa Republikom Turskom u uvozu repromaterijala za proizvodnju.

"Mi kapacitetima jesmo spremni da izađemo na sva tržišta, međutim potrebna nam je velika pomoć organiozaciono i u smislu radne snage, a Turci imaju već dobro razrađene sisteme. Veoma je bitno da nam ambasador obezbedi stručne ljude koji će doći i pogledati naše proizvodnje, kao i otkloniti neke stvari koje nas koče u daljem napredku i razvoju", rekao je predstavnik predstavnik ASSTEX-a Berat Kurtanović.

Privrednici su pokazali veliko interesovanje i odazvali se u velikom broju. Postavljali su pitanja, koja su od posebnog interesa za dalju privrednu saradnju Novog Pazara sa uspešnim Turskim firmama.

Današnja poseta je jedna u nizu diplomatskih poseta Novom Pazaru u poslednje vreme. Sve aktivnosti vezane za ove susrete odnosile su se na ekonomski razvoj ovog kraja i davanje značajne podrške i pomoći privrednom razvoju.

Izvor: Odeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA