SKUPŠTINA USVOJILA BUDŽET ZA 2011. GODINU

Категорија: Политика

Budžet Grada Novog Pazara, u iznosu od 1.858.457.000 dinara danas je usvojen glasovima vladajuće većine.

Budžet za narednu godinu koji je usvojen sa sednici Skupštine, znatno je veći u odnosu na prethodne godine. Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović, odbornicima je u više navrata obrazlagao na koji način je budžet planiran. On je istakao da je to prvi put u zadnjih nekoliko godina da je budžet i delimično investicioni, bez obzira na ekonomsku krizu. Kada je rađen predlog budžeta, uzeti su u obzir rezultati ankete pod nazivom "Skockajte budžet" koju je sprovodila Balkanska istraživačka reporterska mreža. Tako je najviše novca iz budžeta planirano za infrastrukturu. Na drugom mestu su socijalne kategorije, zatim sport, kultura obrazovanje itd. Ono što je novo u odnosu na budžete prethodnih godina je da je izdvojena posebna stavka za infrastrukturna ulaganja. Oko 350 miliona predviđeno je direktno iz gradskog budžeta, a 190 miona dinara preko Direkcije za izgradnju, koja se takođe bavi infrastrukturnim radovima. Određena sredstva izdvojena su za Kancelariju za mlade. Zatim novac za akciju samozapošljavanja, za koju će Grad Novi Pazar i Nacionalna služba zapošljavanja zajedno obezbeđivati sredstva. Posebne stvake u okviru budžeta su i Fond za stipendiranje studenata "Rifat Burdžović Tršo", kao i Fond za razvoj poljoprivrede za koji će resorno ministarstvo izdvojiti jednaka sredstva kao i lokalna samouprava. Za Fond za ekologiju i zaštitu životne sredine takođe se očekuje više novca iz republičkog budžeta. "Sve smo posebno izdvojili kako bi se mnogo lakše i transparentnije mogao kontrolisati transfer novca, jer to je novac naših građana. Bitno je da će u narednoj godini na plate zaposlenih iz budžeta biti izdvojeno oko 30 odsto, dok je ranijih godina bilo oko 55 odsto. Vodilo se računa, pa je budžet u tom delu restriktivan. U svim ostalim delovima, naročito kada je razvojni deo u pitanju, je investicioni. Planiramo da u narednom periodu mnogo toga uradimo. Da pomognemo građanima da bolje i lakše žive", kazao je Mahmutović. Šef odborničke grupe Koalicije "Za evropski Novi Pazar" Muamer Bačevac, budžet za 2011. godinu ocenio je kao razvojni.

"Ono što mene najviše raduje je da smo počeli da razmišljamo o samozapošljavanju. Obezbedili smo jednu liniju kojom ćemo zaposliti oko 160 ljudi u sledećoj godini. Omogućićemo bolje zapošljavanje što je bilo i naše obećanje. Mi na tome insistiramo i pokušavamo da povećamo broj zaposlenih, jer je to "rak rana" ove naše sredine", istakao je Bačevac. Odbornici Skupštine usvojili su i treću izmenu rebalansa budžeta za 2010. godinu. Budžet u 2010. godini biće 1.287.649.500 dinara, što je za čak 305 miliona dinara više nego je iznosio budžet 2009. godine.

Pored budžetskih odluka, na današnjoj sednici imenovani su i direktori koji su do sada bili vršioci dužnosti : Centra za socijalni rad, Zavoda za urbanizam, Direkcije za izgradnju i direktori Kulturnog i Sportskog centra.

Izvor: Odeljenje za informisanje