A- A A+

GRAD NOVI PAZAR UVRSTIO PREDLOG GRAĐANA U NACRT BUDŽETA

Na javnoj sednici Gradskog veća Novog Pazara, juče je usvojena inicijativa proistekla iz projekta participativnog budžetiranja u organizaciji BIRN Srbija i Pro koncepta, da se za socijalna davanja i obrazovanje, uveća iznos u budžetu za narednu fiskalnu godinu.

Finalni deo Lokalnog budžetskog foruma dao je novi značaj kreiranju budžeta na lokalnom nivou i ovim programom direktno pružio građanima Novog Pazara mogućnost da budu neposredni učesnici u organizaciji raspodele troškova iz gradske kase.

Rezultate ankete koja je sprovedena u ovom gradu tokom novembra, prema kojoj lokalna samouprava najviše novca treba da izdvoji za urbanističke projekte i investicione poslove na izgradnji grada, kulturu, socijalna davanja i obrazovanje, budžetski delegati predočili su predstavnicima Gradske uprave Novog Pazara na sednici Gradskog veća, na kojoj je, uz budžetske prioritete građana, usvojen predlog budžeta za 2011. godinu.

U zapisniku dostavljenom članovima Gradskog veća navedeno je da je najvažnije da lokalna samouprava prihvati ovaj model učešća građana u formiranju budžetskih prioriteta kod usvajanja svih narednih budžeta. Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović izrazio je zadovoljstvo što se namena sredstava iz usvojenog predloga budžeta poklapa sa potrebama koje su građani pokazali u anketi, koja je sprovedena u okviru kampanje "Skockajte budžet".

Nakon sednice, potpisan je Memorandum o razumevanju Gradske uprave i nosioca projektnih aktivnosti Balkanske istraživačke mreže (BIRN Srbija) i Pro concept-a. "Prva dva grada, u kojim se realizuje ovaj projekat, su Leskovac i Novi Pazar. To govori o spremnosti tih lokalnih samouprava da se otvore prema građanima, tako što će čuti njihove ideje i prioritete", rekao je Slobodan Georgijev predstavnik BIRN Srbija, jedne od organizacija koje sprovode projektne aktivnosti. On je istakao da je ova akcija pokazala da su građani i javna uprava Novog Pazara spremni da zajedno rade na definisanju budžetskih prioriteta i da to, u velikoj meri doprinosi transparentnosti budžetskog procesa.

"Nadamo se da će lokalne samouprave usvojiti neke od mehanizama koje smo im na ovaj način predočili, kako bi ih koristile i na taj način čule šta su prave potrebe građana i njihovi prioriteti", kazao je Nermin Hasanović, predstavnik Programa evropskog partnerstva sa opštinama - PROGRES.

Gradsko veće Novog Pazara usvojilo je na jučerašnjoj sednici predlog budžeta za 2011. godinu, koji će iznositi 1.856.457.000 dinara. Aktivnosti na projektu participativnog budžetiranja, koji sprovode BIRN i Pro koncept uz pomoć Gradske uprave Novi Pazar i Građanskog foruma, projekat finansiraju Evropska unija, Vlada Švajcarske i Vlada Srbije, a one se sprovode u okviru Programa evropskog partnerstvsa sa opštinama - Progres.

Izvor: Odeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA