A- A A+

PRIJATELJI SANDŽAKA ZAVRŠILI DVODNEVNU POSETU SANDŽAKU

Na inicijativu ambasadorke Sjedinjenih američkih država Mary Worlick, tokom 29 i 30. novembra u Novom Pazaru i Sjenici boravila je delegacija koju su činili ambasadori devet država članica grupe "Prijatelji Sandžaka" kao i ambasador Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Dimitrios Kipreos. Vladu Srbije tokom ove posete predstavljao je Mlađan Dinkić, ministar ekonomije i regionalnog razvoja.

Tokom posete ambasadorka SAD Meri Vorlik naglasila je: "Naša poseta je pokazatelj razumevanja za sve izazove sa kojima se suočavaju Novi Pazar i region".

Ona je zajedno sa ambasadorima devet zemalja boravila u Novom Pazaru kako bi se diplomate upoznale sa realizacijom razvojih projekata.

"Pre nekoliko godina 12 ambasadora u Beogradu je osnovalo grupu Prijatelji Sandžaka, a osnovna ideja je da se koordinira pomoć ovom regionu", rekla je ambasadorka SAD Meri Vorlik.

Ona je istakla da "od kada se sastaju Prijetelji Sandžaka, 100 hiljada eura je pruženo osnovnim i srednjim školama u Novom Pazaru".

Uskoro će biti uloženo i milion eura u rekonstrukciju centralnog grejanja.

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je tokom posete Novom Pazaru da Ambasada Nemačke nudi opštinama u Srbiji produžetak projekata i da ako Novi Pazar prihvati da bude partner u projektima, može da konkuriše za novac iz nemačkih fondova. U više projekata, pomažemo nekoliko kompanija da se modernizuju. Promovišemo trening za mlade, kako bi mogli da se zaposle i da nauče praktična znanja. Zainteresovani smo da vidimo kakve su opcije da se zaposle u Novom Pazaru ili dalje, rekao je Mas.

On je ukazao na veliki interes da se Sandžak ekonomski razvije.

Ambasador Turske Ali Riza Čolak je podsetio da su Srbija i Turska potpisala dva protokola o saradnji, naglasivši da je Turska zainteresovana da ulaže u infrastrukturu Sandžaka.

"Znam da ovde postoji veliki broj nezaposlenih, takođe privatni sektor polako propada usled globalne ekonomske krize i loše infrastrukture. Za ekonomiju je bitan dobar transport i investitori moraju da se usresrede na izgradnju putne infrastrukture", zaključio je Čolak

Na okruglom stolu sa privrednicima Novog Pazara, ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić istakao je problem nezaposlenosti i da će za nekoliko godina postojati još veća potreba za novim radnim mestima.

"Moramo nešto hitno da preduzmemo, da pokrenemo proizvodnju u Novom Pazaru i kompletnom Sandžaku", rekao je Dinkić.

"Drago mi je da su danas ovde ambasadori najrazvijenih zemalja sveta koje su prijatelji Srbije i Sandžaka. Pozivam investitore iz tih zemalja da ulože ovde u tekstil, obuću, nameštaj i prehrambenu industriju", zaključio je Dinkić.

Gradonačelnik grada Novog Pazara dr Meho Mahmutović, abasadorima pet zemalja uručio je "novembarske nagrade" za uložena donatorska sredstva u grad Novi Pazar.

Izvor: Odeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA