A- A A+

ZA BOLJI ŽIVOT SANDŽAKA

Ambasador Nemačke u Srbiji Volfram Mas izjavio je danas u Novom Pazaru da Ambasada Nemačke nudi opštinama u Srbiji produžetak projekata i da ako Novi Pazar prihvati da bude partner u projektima, može da konkuriše za novac iz nemačkih fondova.

U više projekata, pomažemo nekoliko kompanija da se modernizuju. Promovišemo trening za mlade, kako bi mogli da se zaposle i da nauče praktična znanja. Zainteresovani smo da vidimo kakve su opcije da se zaposle u Novom Pazaru ili dalje, rekao je Mas. On je ukazao na veliki interes da se Sandžak ekonomski razvije.

Ambasador Turske Ali Riza Čolak je podsetio da su Srbija i Turska potpisala dva protokola o saradnji, naglasivši da je Turska zainteresovana da ulaže u infrastrukturu Sandžaka.

"Znam da ovde postoji veliki broj nezaposlenih, takođe privatni sektor polako propada usled globalne ekonomske krize i loše infrastrukture. Za ekonomiju je bitan dobar transport i investitori moraju da se usresrede na izgradnju putne infrastrukture", rekao je Čolak. On je predočio da je glavni put za koji je Turska zaintersovana je put između Novog Pazara i Sjenice.

"Međutim, čekamo da se završi projekat, za koji se nadamo da će biti gotov do kraja godine. Dok se to ne završi, ne možemo raspisati tender niti planirati budžet, a sada dolazi zima kada ne može da se radi", rekao je Čolak, izražavajići nadu da će radovi početi na proleće.

Ambasador Japana u Beogradu Tošio Cunozaki rekao je da su ambasadori došli u Sandžak da bi se upoznali sa ekonomskom situacijom u regionu, da bi videli kako mogu pomoći i sarađivati u razvoju.

"Što se tiče Amabasade Japana, zaintersovani smo da sarađujemo u različitim oblastima, posebno na polju zdravstvene nege i obrazovanja", izjavio je Cunozaki.

Šef Misije OEBS u Srbiji Dimitrios Kipreos i ambasadori devet zemalja borave u dvodnevnoj poseti Novom Pazaru i Sjenici.

Izvor: Odeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA