A- A A+

DELEGACIJA DESET AMBASADORA U POSJETI SANDŽAKU

Na inicijativu ambasadorke Sjedinjenih američkih država Mary Worlick, tokom 29 i 30. novembra u Novom Pazaru i Sjenici boravi delegacija koju čine ambasadori: Sjedinjenih američkih država Meri Vorlik, Nemačke Volfram Mas, Turske Ali Riza Colak, Austrije Klemens Koja, Češke Hana Hubačkova, Japana Tošio Cunozaki, Danske Mete Kjuel Nilsen, Švedske Krister Asp, Norveške Nils Ragnar Kamsvag, i ambassador Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u Srbiji Dimitrios Kipreos. Potpredsjednika Vlade Republike Srbije Mlađana Dinkića i delegaciju ambasadora primio je gradonačelnik grada Novog Pazara dr Meho Mahmutović. Osnovni cilj ove zajedničke posjete je promocija ulaganja i pomoć lokalnim privrednicima, kao i ekonomski razvoj i podrška programima mladih. Tokom ove posjete Vladu Srbije predstavljao je potpredsjednik Vlade i ministar ekonomije Mlađan Dinkić, jer posjeta ima za cilj i upoznavanje sa najznačajnijim ekonomskim projektima koje finansiraju međunarodni donatori. Pored ostalog, delegacija je tokom dva dana posjete obišla više objekata čija se izgradnja ili rekonstrukcija finansira, odnosno finansirala donatorskim sredstvima, kao i posjeta privatnim preduzećima, a održan je i okrugli sto sa preduzetnicima.

Moramo da radimo zajedno kako bi srpski privrednici uspeli na globalnom tržištu, izjavila je danas ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država Meri Vorlik na okruglom stolu održanom u Novom Pazaru.

Moramo da radimo zajedno kako bi srpski privrednici i preduzetnici dobijali informacije, finansije, resurse i uspeli na globalnom tržištu, rekla je Vorlik.

"Kako bi kreirali takvu sredinu na makronivou, neophodno je i da Vlada Srbije ukloni administrativne prepreke koje povećavaju cenu poslovanja", rekla je Vorlik.

Vorlik je istakla da prisustvo velikog broja ambasadora danas u Novom Pazaru jeste dokaz da oni žele da se u ovom kraju živi bolje.

Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić rekao je da u Novom Pazaru veliki problem nezaposlenosti i da će za nekoliko godina postojati još veća potreba za novim radnim mestima.

"Moramo nešto hitno da preduzmemo, da pokrenemo proizvodnju u Novom Pazaru i kompletnom Sandžaku", rekao je Dinkić.

"Drago mi je da su danas ovde ambasadori najrazvijenih zemalja sveta koje su prijatelji Srbije i Sandžaka. Pozivam investitore iz tih zemalja da ulože ovde u tekstil, obuću, nameštaj i prehrambenu industriju", rekao je Dinkić.

Izvor: Odeljenje za informisanje

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops