A- A A+

OMLADINSKO PREDUZETNIŠTVO I U NOVOM PAZARU

U cilju smanjenja nezaposlenosti mladih u Novom Pazaru USAID je sa gradskom upravom potpisao Memorandum o saradnji, koji podrazumeva opredeljivanje gradskih vlasti da u narednim godinama bude među opštinama, kojima je rešavanje problema mladih jedan od prioriteta.

Gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović je zahvalio predstavnicima USAID-a što su prepoznali da je Novi Pazar grad mladih. Polovinu sredstava za realizaciju projekta biće obezbeđeno iz budžeta gradske uprave. Realizacija projekta za razvoj omladinskog preduzetništva od velikog je značaja za mlade u Novom Pazaru.

"Svi smo saglasni da je omladina Novog Pazara nešto u šta treba najviše ulagati, jer ko ulaže u omladinu i obrazovanje ima se i čemu nadati. Mi smo to prepoznali i to je jedan od naših ciljeva u narednom periodu i time ćemo se najviše baviti. Ovo neće biti prva aktivnost, ovo je samo jedna od mnogih koja će biti posvećena mladima u narednom periodu, naravno uz pomoć Kancelarije za mlade i saradnika koji nam pomažu u ovim projektima", rekao je gradonačelnik Mahmutović.

USAID od samog osnivanja Kancelarije za mlade u Novom Pazaru podržava rad ove omladinske institucije. Direktor USAID-ovog programa ekonomske sigurnosti Majkl Pilsberi zadovoljan je dosadašnjom saradnjom i postignutim rezultatima, što je i razlog uključenja Novog Pazara u realizaciju projekta.

"Grad je već uložio napor i doneo sveobuhvatni Akcioni plan za mlade i mi smo odlučili da se u narednom periodu posvetimo jednom konkretnom delu ovog plana, a to je onaj deo koji se bavi preduzetništvom i samozapošljavanjem. U tom smislu ćemo podržati neke projekte vezane za Akcioni plan i dok smo razgovarali sa gradonačelnikom složili smo se da ćemo mi podržati nešto što mladi smatraju da je prioritet, nešto što su ideje mladih, a ne da vam namećemo naše", rekao je Pilsberi.

Najveći problem mladih u Novom Pazaru je nezaposlenost koji Kancelarija za mlade pokušava da reši.

"Učesnici koji su prošli obuke u Novom Pazaru vezane za preduzetništvo već su napravili 28 biznis planova i videli kako mladi vide naš grad i kako sami sebi mogu d apomognu, a i svojoj okolini. Ovim programo želimo da uposlimo mlade ljude i da Novom Pazaru vratimo sjaj od pre 10 godina", rekao je koordinator Kancelarije za mlade u Novom Pazaru Džemaludin Paučinac.

Akcioni planovi za razvoj omladinskog preduzetništva predstvljaju dugoročni pristup rešavanju problema nezaposlenih kod mladih, što je jedan od osnovnih zadataka Kancelarija za mlade u Srbiji. Tokom 2009 i 2010. godine Program za jačanje ekonomske sigurnosti USAID pomogao je 13 opštinskih Kancelarija za mlade i usvajanje i implementaciju njihovih Akcionih planova za razvoj omladinskog preduzetništva. Uz grad Novi Pazar u toku ove godine još 10 gradova biće uključeno u ovu aktivnost Programa.

Izvor: Odeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA