A- A A+

OD ČETIRI GRADA U SRBIJI, PROJEKAT "DEMOKRATSKA KONTROLA BEBEDNOSTI REALIZUJE SE I U NOVOM PAZARU

Okrugli sto organizovan je u okviru međunarodnog projekta o demokratskoj civilnoj kontroli sektora bezbednosti, a organizatori su Atlantski savet Srbije (ASS) i Ženevski centar za demokratsku kontrolu nad oružanim snagama (DCAF) u saradnji sa gradom Novim Pazarom. Ovaj okrugli sto je deo promovisanja civilne kontrole sektora bezbednosti kao jedne od najvećih demoksrtaskih tekovina. U prvom delu Okruglog stola razgovarano je predstavnicima regionalne i lokalne vlasti.

Prisutnim učesnicima obratio se gradonačelnik Novog Pazara Meho Mahmutović. Gradonačelnik je zahvalio organizatorima što je Novi Pazar jedan od četiri grada u kojima se realizuje ovako značajan projekat.

"Pored Novog Sada Kragujevca i i Niša Novi Pazar je grad u kojem se razgovara o ovom projekta. Koliko je značajna Demokratska kontrola bebednosti kroz današnje izlaganje ćete neke segmente saznati. Ja sam i ranije više puta govorio da je saradnja izmedju svih službi koje se bave bezbednošću veoma bitna bez obzira da li je to uniformisana ili neuniformisana ekipa ljudi koja se bavi ovim problemom potrebna je demokratska civilna kontrola kako u lokalnoj samoupravi tako i na nivou države, rekao je Mahmutović.

Član odbora za bezbednost Republike Srbije Meho Omerović je istakao da je realizacija ovog projekta veoma značajna za Novi Pazar.

"Mislim da je ovo jedan značajan početak kada je u pitanju uloga ,uticaj i promena svesti običnog coveka, a I loklane samouprave kakav je grad Novi Pazar u demokratskoj kontroli sektora bezbednosti o shvatanju onoga što razvoj demokratskih institucija podrazumeva, a to je da i običan covek ima pravo ne samo da bude informisan nego ima i pravo da kontroliše i na svaki način bude upoznat sa radom svih onih istitucija i organizacija koje proističu iz sektora bebednosti.

Organizatore je pre početka Okruglog stola primio gradonačelnik Meho Mahmutović.

Izvor: Odeljenje za informisanje

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA