A- A A+

PODRŠKA PROJEKTIMA INFRASTRUKTURE I GRAĐANSKOG DRUŠTVA

Domaćin prvog sastanka Upravnog odbora programa "Evropsko partnerstvo sa opštinama - PROGRES", koji će u u naredne tri godine podrži razvoj 25 opština južne i jugozapadne Srbije, danas je bio grad Novi Pazar.
Vrednost programa je 17, 5 miliona evra, od kojih će Evropska unija izdvojiti 13,5 miliona evra, Vlada Švajcarske 2,5 miliona, a Vlada Srbije učestvuje sa 1,5 miliona evra.
Sprovođenje PROGRES-a počelo je u julu ove godine, a Upravni odbor je informisao učesnike sa rezultatima postignutim tokom prva tri meseca trajanja programa.
U radu Upravnog odbora učestvovali su predstavnici Kancelarije Vlade Srbije za evropske integracije, nadležnih ministarstava, donatori - predstavnici Evropske unije i Vlade Švajcarske, 25 opština koje učestvuju u realizaciji programa, predstavnici razvojnih agencija, civilnog društva i Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge - UNOPS, koja je odgovorna za sprovođenje PROGRES-a.
Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara rekao je da je ovo bila dobra prilika da se svi donatori i korisnici programa okupe na jednom mestu.
"Poziv za apliciranje projekata je već raspisan, a na sledećem Upravnom odboru ćemo razgovarati o tome koji su to prvi mali projekti koji će biti realizovani, a onda ćemo preći i na veće, ozbiljnije projekte. Dakle, ovo je jedna ozbiljna utakmica za opštine i gradove da uključe sve raspoložive resurse da bi sa što boljim i kvalitetnijim projektima učestvovali i ostvarili krajnji cilj, a to je bolja infrastruktura za građane", rekao je Mahmutović.
Ognjen Mirić, zamenik direktora Kancelarije za evropske integracije i koordinator za fondove Evrpske unije, kaže da će fond od 17, 5 miliona evra biti utrošen za projekte iz oblasti infrastrukture, ali i za podršku projektima koje će sprovoditi zajedno lokalne samouprave sa organizacijama civilnog društva.
"Naš plan je da u realizaciji ovog programa integrišemo i dodatna sredstva iz budžeta resornih ministarstava, kako bi realizovali veći broj projekata u najnerazvijenijim delovima Srbije. Program predstavlja polaznu osnovu za dalja ulaganja u ove delove Srbije iz IPA sredstava, koja na godišnjem nivou iznose oko 200 miliona evra", rekao je Mirić.
Grem Tindal, koordinator PROGRES-a kaže da oni sarađuju sa svim partnerima na programu u cilju unapređenja života građana u ovim opštinama u Srbiji.
"Cilj nam je da razvijemo programe koji će poboljšati život građana, kao i kvalitet usluga koje im se pružaju, tako da se nadam da će rezulatati našeg rada biti uskoro vidljivi. Ključna reč u sprovođenju našeg programa je partnerstvo, ali pre svega sa građanima i lokalnom vlašću, tako da pozivamo sve građane da se uključe u što većem broju", rekao je Tindal.
Program će pomoći partnerskim opštinama da unaprede infrastrukturu, poboljšaju kvalitet usluga koje pružaju građanima i privredi, osavremene rad u skladu sa principima dobre uprave i promovišu svoje razvojne potencijale.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA