A- A A+

I GRAD NOVI PAZAR TRAŽI VRAĆANJE TRANSFERA

Gradonačelnici i predsednici opština predali su vladi peticiju da se lokalnim samoupravama u 2011. godini u punom iznosu vrate transferi iz republičkog budžeta.
Peticiju kojom se traži vraćanje punog transfera novca iz budžeta potpisali su gradonačelnici i predsednici 151 opštine u Srbiji.
Ukoliko vlada ne odgovori pozitivno na njihov zahtev, iz lokalnih samouprava poručuju da će biti ugrožena grejna sezona i održavanje osnovnog funkcionisanja gradova.
Prvi put u protestnu šetnju Beogradom krenuli su gradonačelnici i predsednici opština u Srbiji. Njih 30, podržani od svih svojih kolega, predali su peticiju Vladi Srbije kojom se traži da se opštinama uplaćuje onoliko novca koliko to i propisuje Zakon o finansiranju lokalne samouprave.
Smanjenje transfera koje je rezultat kriznih mera Vlade dovelo je na ivicu bankrotstva pojedine opštine.
Predsednik SKGO i predsednik opštine Paraćin Saša Paunović kaže da se posledice toga što opštine ne dobijaju dovoljno sredstava razlikuju od opštine do opštine.
"U većim opštinama i gradovima reč je o odlaganju investicija, pa će tako građani kasnije dobiti asfaltiranu ulicu ili kanalizaciju. U manjim opštinama posledice su dramatičnije, što znači nemogućnost obavljanja osnovnih funkcija, kašnjenje zarada po više meseci, nemogućnost grejanja škola", kaže Paunović za B92.
Prema njegovim rečima, najugroženije su najmanje i najsiromašnije opštine koje zavise od uplata u njihove budžete, čiji procenat iznosi 50 posto od ukupnih prihoda.
"Imamo 98 ulica koje nisu asfaltirane, kanalizacija nije rešena. Kad sve to saberete i ako nema para, onda ulazite u ozbiljan problem, to izaziva dublje krize. Svedoci ste šta se kod nas dešava", kaže Meho Mahmutović, gradonačelnik Novog Pazara.

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops