A- A A+

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић и потпредседник Владе Расим Љајић са представницима града о сарадњи на Балкану

Градоначелник Новог Пазара Мехо Махмутовић је изразио жаљење због отказане посете премијера Турске и Србије услед неповолњих временских прилика, али и захвалност председавајућем Савета министара Денису Звиздићу и потрпредседнику Владе Расиму Љајићу навеома конструктивном разговору о интезивирању сарадње.

Како је истакнуто на конференцији за новинаре, скори бизнис форуму у Истанбулу, биће нова прилика за састанак премијера Турске, Србије и БиХ, највероватније већ у јануару.

Осврћући се на састанак трилатерале, Расим Љајић је подестио на његове прве резултате, отварање заједничког представништва Србије и БиХ, у Турској а двема државама ће бити на располагању и свих 150 турских економских представништава широм света. “Србија и Босна и Херцеговина су међусобно веома важни партнери, јер је Србија БиХ треће извозно тржиште, док су они нама четврти по величини трговински партнер”, рекао је Љајић. Он је изразио очекивање да ће солидна међудржавна размена од скоро милијарду евра годишње врло брзо бити увећана. Сумирајући резултате јучерашњег форума, Расим Љајић ја нагласио да је досада незапамћено интересовање показано за овај скуп. Како је закључио, 500 учесника на овом форуму довољно говори о потенцијалима. Изразио је наду да ће наредна година бити година великих улагања. “Верујем да ће идућа година бити година турских инвестиција, за које се надамо да ће доћи и у Санџак”, рекао је Љајић и додао посебне напоре које улажу у побољшање услова за инвестирање у Санџаку . Он је нагласио да је у току преговарање о турском кредитирању реконструкције путева Нови Пазар-Сјеница и Нови Пазар-Тутин. “Преговарамо око каматних стопа и ангажовања фирми. Наша страна предлаже камату од два одсто и по половину ангажованих фирми на реконструкцији тих путева”, појаснио је Љајић. Као веома значајну тачку у сарадњи, Расим Љајић истакао је донацију која би омогућила конверзију војног аеродрома у Краљеву у цивилни аеродром. О значају овог аеродроме, како је нагласио вицепремијер, није потребно посебно говорити. На почетку обраћања председавајући Савета министара, Денис Звиздић, изразио је своје задовољство због боравка у Новом Пазару, посебно зато што осећа да ту посету дугује од прошле недеље, када је био објективно спречен да се одазове позиву премијера на отварање школе и обданишта. Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић је оценио да је приоритет његове државе мир и стабилност у региону и да цене напоре премијера Вучића у том правцу. Он је појаснио да БиХ жели добре односе са суседима и унапређење економских односа, као кључа мира и стабилности на западном Балкану. „Економија ствара перспективе и путеве сарадње, можда и боље него политика. Нову прилику за то имаћемо ускоро у Истанбулу“, оценио је Звиздић. За добре резултате у међудржавној размени, Звиздић је захвалио и комптибилности наших тржишта и компанија. Према његовим речима, сарадња БиХ, Србије и Турске требало би да резултира откалањењем што већег броја административних препрека за медјусобне инвестиције на Балкану. Закључио је поруком да су наше две државе суседи, те да је посебно потребно развијати сензибилне односе на свим пољима.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA