A- A A+

У Градском парку отворена летња сцена

Бројни грађани Новог Пазара, људи из јавног и културног живота, упоселници у институцијама културе присуствовали су свечаном отварању летње сцене, посебно адаптираног простора за одржавање културних манифестаија и јавних догађаја.


Сцена има вишеструки значај и првенствено ће служити грађанима, људима из културе, невладиним организацијама, умјетницима, младима и свима који нуде културне садржаје. С обзиром да је сецна постављена уз један од бедема некадашње старе градске тврђаве, простор сада представља спој богате историје и свиетле будућности.


Окупљенима се обратио потпредседник Владе Републике Србије и министар, Расим Љајић, који је иницијатор оваквих радова на уређењу комплетног простора Градског парка. Он је указао да је непосредно пре почетка радова на уређењу летње сецне тај исти простор био веома запуштен.

”Видите на шта данас овај објекат личи. Ово је једна од најљепших летњих позорница у Србији. После нишке културне сцене, сигурно је ово најзначајнија сцена у културно-хисторијском смислу, а верујем и у туристичком, као и са становишта употребне вредности овог објекта. Сви наши културни радници добили су место за своје изложбе, представе и музичке манифестације. Верујем да ће свакога лета ово бити простор на ком ће се окуљати велики број људи, тако да ово морамо искористити не само као велики историјски објекат већ и као објекат са великим туристичким потенцијалом“, рекао је министар Љајић и нагласио да активности неће стати са уређењем летње сцене.


”Ми нећемо стати на овоме. Запамтите, за годину дана Градски парк нећете препознти. Као што смо рекли прошле године да Нови Пазар нећете препознати и видите колико се данас у Пазару ради и гради. Градски парк, то је простор где ће сваки туриста моћи да борави скоро цели дан. Радићемо и на рестаурацији првог бедема, почињемо са археолошким истраживањима, такође радићемо и Кулу мотриљу која је симбол града. А када је симбол, она онда мора да сија у најбољем елементу“, истакао је Расим Љајић на отварању нагласивши да је потребно решти проблем на Безистану, односно да се мора уклонити кафана која није прикладна за тај простор.

„На више места ће се одржавати културни садржаји и то ће бити богатство овог града. Нећемо стати на томе. Правићемо још једну позорницу иза зграде Градске управе, она ће моћи да прими до три хиљаде људи, још један објекат који ћемо поклонити нашим културним радницима и свима који ће тај простор користит“, рекао је потпредседник Владе.

Директор Културног центра, Хусеин Мемић, најавио је различите културне садржаје на овом простору и изразио захвалност за велелепно здање какава је нова сцена у име свих културних упосленика, невладиног сектора и свих оних који ће убудуће користити овај простор .

“Сигуран сам да ћемо је користити на најбољи начин и да ће Нови Пазар бити оно што заправо и јесте у последње две-три године, град који негује културу и један од градова са највише културних садржаја“, рекао је Мемић и подсетио да је Културни центар у последњих недјељу дана имао 4000 посјетилаца.

“Некада је овај бедем бранио град, а данас је овај простор бедем културе. Одбрана од некултуре, примитивизма, а пре свега простор који ће служити афирмацији Града Новог Пазара, који зазузима значајно место на културној мапи Србије. Наш град је један од оних који највише улажу у културу, а према издвајањима из буџета ми смо на првом месту “ , рекао је градоначелник Новог Пазара, Нихат Бишевац и захавалио се свима који доприносе развоју културе.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA