A- A A+

ЛАП за Нови Пазар – инструмент за сузбијање корупције и механизам превентивног деловања

Локални антикорупцијски план за Град Нови Пазар усвојен на градској Скупштини део је  заједничког пројекта који су реализовали Транспарентност Србије и локална самоуправа. Овим поводом у Новом Пазару је одржана конференција за медије, а након тога и обука за чланове Локалног антикорупцијског форума, чија је улога да прати ефикасност примене антикорупцијских мера дефинисаних документом.

ЛАП Новог Пазара састоји се из 120 мера којима је обухваћено 16 различитих области и према речима начелника Градске управе за изворне и поверене послове Џемила Диванефендића, значај реализованог пројекта је вишеструк.

„Сем што нам је циљ да унапредимо ефикасност Управе и рад учинимо што транспарентнијим, те појаву корупције као једне од највећих слабости модерног друштва сведемо на најмању меру, желели смо да успоставимо и квалитетан  механизам превентивног деловања ка том циљу. Израдом и усвајањем ЛАП-а завршили смо тек мањи  део посла а озбиљан рад, у виду примене, тек предстоји“, рекао је начелник ГУ.

Представник организације Транспарентност Србија Златко Минић казао је пред новинарима да је Нови Пазар у погледу озбиљности приступа изради ЛАП-а пример добре праксе, али и да су чланове ЛАФ-а одабрани  изузетни кандидати.

„Велики део мера се односи на усвајање нормативних аката, али и на њихову примену, што може бити и део обавезе чланова ЛАФ-а али и целокупне јавности. Подсећам вас да је избор за ЛАФ дао могућност да се пријави много заинтересованих и верујем да су одлуком комисије одабрани људи који ће озбиљно радити сво посао“, казао је Минић, истичући да сарања организације коју он  представља и Града Новог Пазара траје од 2016. године, те да ће у перспективи бити настављена. 

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA