A- A A+

Bajramska sofra u duhu zajedništva

Gradska uprava je i ove godine, trećeg dana Bajrama, za sve Novopazarce priredila Bajramsku sofru. Najveći blagdan muslimana na šetalištu proslavili su svi građani, ne samo pripadnici Islama već i komšije Srbi, ali i svi gosti Novog Pazara, kao i Novopazarci iz dijaspore.

Novopazarska čaršija je i trećeg bajramskog dana mirisala na Bajram u duhu zajedništva. Za bajramskom sofrom na šetalištu bili su građani Novog Pazara. Ne samo Bošnjaci, i ne samo Novopazarci. Svako ko se našao ovog podneva u Novom Pazaru imao je priliku da se počasti i bude deo, za ovu čaršiju duboko ukorenjene ”lepote različitosti”.

”Grad Novi Pazar, povodom velikog islamskog praznika, Ramazanskog bajrama organizuje bajramsku sofru. Želja nam je da za ovom sofrom podelimo radost i sreću sa svim građanima novog Pazara i da ova sofra postane sofra otvorenog srca”, rekla je u ime Uprave grada članica Gradskog veća, Ulfreta Demčović.

Prisutne je pozdravio i direktor hora Đulistan Aladin Imamović. On je rekao da je Bajramska sofra manifestacija koja radosti Bajrama širi i deli sa svim stanovnicima Novog Pazara.

”Bošnjaci muslimani sa ovih prostora žele svoju radost da podele sa onima koji Bajram osećaju kao komšijsku radost, koji poštuju svoje sugrađane, jer oštovanje praznika je jedna uzajamna priča i uzajamna reakcija. Radujemo se što Novi Pazar jeste takav prostor u kome svi mi poštujemo i čestitamo jedini drugima ovako važne praznike”, kazao je Imamović.

Gosti prezadovoljni Bajramskom sofrom, a Novopazarci kažu da su ponosni na svoj grad.

Sudeći prema utiscima građana ali i namerama organizatora u Gradskoj upravi, Bajramska sofra, koja se organizuje drugu godinu zaredom, postaje još jedna u nizu tradicionalnih manifestacija, koje doslikavaju bogatstvo različitosti Novog Pazara.

 

 

Foto galerija

 

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops