A- A A+

Градски штаб прогласио ванредну ситуацију на територији града Новог Пазара

Након обиласка терена и утврђивања високог водостаја реке Решке, Градски штаб прогласио је ванредну ситуацију на територији града Новог Пазара. Оцењујући да је водостај реке Рашке највећи још од поплаве 1979. градоначелник је казао: “Лева и десна обала реке Рашке су угрожене, све екипе су на терену, све машине јавних предузећа и приватника су ангажоване, дежурају, нарочито поред мостова. Захваљујем се свим приватницима који су се ангажовали да како би заштитили имовину наших грађана, а ми ћемо се потрудити да санирамо насталу штету.” 

У овом тренутку распоређено је 750 врећа са песком. Прерађене воде исправне за пиће још увек има у довољној мери.

Директор “Дирекције за израдњу”, Мујо Шаћировић казао је да су јутрос три реке имале повећан водостај и да су се излиле, посебно реке Трнава и Јошаница и то у деловима који су стандардно на удару претходних година. “Ми интезивно радимо и надамо се да ће ове године почети са корићењем Бањске и Трнавске реке. Река Рашке је имала најозбиљнија изливања углавном изазвана људским фактором. Тренутно нема веће материјалне штете. Ради се процена даљих радова на одбрани, али размишљамо и о санацији. 

Директор Завода за јавно здравље у Новом Пазару, др Шефадил Спахић рекао је дас у преузете све мере предвиђене у оваквој ситуацији. “Извршили смо ванредни епидемиолошки надзор и константовано да је ситуација нестабилна из разлога што је дошло до изливања фекалија. Апелујемо на грађане да предузму све мере за одржавање личне хигијене. Вода за пиће је бактериолошки и хемијски исправна. Када дође до чишћења улица, наше екипе су у приправности и извршиће дезинфекцију”, рекао је др Спахић

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA