A- A A+

Заједнички пројекти у области пољопривреде са Универзитетом “Mehmed Akif Ersoy“

Данас су на Државном универзитету у Новом Пазару ректор ове високообразовне установе проф. др Миладин Костић, ректор Универзитета „Mehmed Akif Ersoy“ из Републике Турске проф. др Adem Korkmaz и градоначелници Новог Пазара и Сјенице Нихат Бишевац и Хазбо Мујовић потписали споразум о реализацији заједничких пројеката у области пољопривреде, прехрамбене технологије и здраве хране.

Ови пројекти подразумевају размену наставника, студената, истраживача и административног особља два универзитета и примену стручних и лабораторијских капацитета које имају Нови Пазар и Сјеница. Остварење планираних активности значајно је због изузетних пољопривредних потенцијала Пештерске висоравни и перспективе коју у овом крају има развој сточарства и производње здраве хране. Истовремено, рачуна се и на конкретан допринос научних знања развоју пољопривреде. Државни универзитет у Новом Пазару и Универзитет „ Mehmed Akif Ersoy “ из Републике Турске су крајем 2014. године потписали општи споразум о сарадњи, чију конкретизацију представља потписивање данашњег протокола.

Ректор Државног универзитета проф. др Миладин Костић оценио је да Универзитет „Mehmed Akif Ersoy “ у Републици Турској заузима престижно место када је у питању наставни и стручни кадар и да има одличне услове за бављење научно-истраживачким радом, посебно у области сточарства и производње хране.

„Имајући у виду огромне пољопривредне потенцијале Пештерске висоравни и овог краја, верујемо да ће наша сарадња дати значајне резултате“- нагласио је ректор Костић.

Ректор Универзитета „ Mehmed Akif Ersoy “ проф. др Адем Коркмаз истакао је да се овим пројектима даје подршка и Државном универзитету, али и читавом овом крају. Изразио је уверење да ће се сви планови две високошколске установе остварити.

Координатор Турске агенције за развој и сарадњу (ТИКА) Çağla Gültekin Tosbat навела је да ће ТИКА подржати пројекте који воде оснаживању села, развоју пољопривреде и побољшању животног стандарда.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац оценио је да ће овакви пројекти допринети развоју пољопривреде на подручју које је погодно за производњу здраве хране.

„Општина Сјеница ће све своје ресурсе подредити реализацији овог пројекта јер пољопривреда има приоритет у развоју овог краја, у коме традиционални начин производње треба заменити савременим, како би се развио и извоз пољопривредних производа“-казао је председник општине Сјеница Хазбо Мујовић.

У оквиру посете делегације Универзитета „ Mehmed Akif Ersoy “, у којој су поред ректора те високообразовне установе били и проф. др. Şenol Güzel, проф. др Dursun Köse, Ilhan Gün и др Mustafa Kilniç одржан је округли сто о потенцијалима сарадње у прехрамбеном сектору, у области пољопривреде и сточарства.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA