A- A A+

Вијеће конгреса бошњачких интелектуалаца: "Захвални смо градоначелнику Бишевцу"

Генерални секретар Вијећа конгреса бошњачких интелектуалаца Босне и Херцеговине Емир Златар, боравио је у Новом Пазару где се састао са градоначелником Нихатом Бишевцем и захвалио због одлуке да плато у улици Осмог марта понесе назив по рахметли Хатиџи Мехмедовић, председници удружења “Мајке Сребренице”.

“Управни одбор Вијећа, посебно наша чланица Фадила Мемишевић, која је предсједница Друштва за угрожене народе свијета при Уједињеним нацијама упућују захвалност граоначелнику Новог Пазара. То што плато носи име по рахметли Хатиџи, гест је који приближава не само Бошњаке бивше Југославије, већ шаље слику свима  који имају перцепцију о бољој Србији, земљи спремној да се суочи са оним што симболизује Милошевићеву Србију”, рекао је Златар боравећи у Новом Пазару.

Златар је са градоначелником Бишевцем разговарао и о подршци коју град Нови Пазар и сам градоначелник могу да пруже реализацији пројекта израде енциклопедијског речника босанског језика. У реализацију пројекта већ је укључено Бошњачко национално вијеће, као и Бошњачко вијеће Црне Горе.

“Када се пројекат заврши 2024. године, сви ће имати прилику да виде шта је то заправо босански језик. Речник ће имати петнаест томова, осам томова је већ спремно, два су у изради. Цијенили смо да град Нови Пазар као град са највише Бошњака у Србији треба да учествује у стварању капиталног ријечника, првог овакве врсте”, закључио је Златар.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац истакао је да је град имао  обавезу да плато у центру града назове пои мену Хатиџе Мерхмедовић.

“Тим чином желели смо да одамо почаст  жени хероју.  Да се Хатиџино име и име свих  невиних жртава рата никада не забораве, али и да се страхоте никоме не понове”, рекао је градоначелник Бишевац.

У знак сећања на Хатиџу Мехмедовић, председницу Удружења "Мајке Сребренице" која је преминула у јулу ове године у Новом Пазару,  саграђен је  плато који  носи њено име.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA