A- A A+

У знак сећања на храбру мајку Сребренице отворен плато Хатиџе Мехмедовић

У присуству великог броја грађана Новог Пазара, чланица удружења “Мајке Сребренице”, уз звуке исламске духовне музике са стиховима који говоре о геноциду почињеном у Сребреници, отворен је плато у центру града, назван по недавно преминулој председници Удружења “Мајке Сребренице” Хатиџи Мехмедовић.

Плато су заједно отворили градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац и председница Удружења “Жене Сребренице” Хајра Ћатић.

Градоначелник Бишевац је обраћајући се окупљенима, рекао да Нови Пазарна овај начин указује почаст храбрости мајке Хатиџе у борби за истину и правду. Он је гошћама из Босне и Херцеговине, чланицама удружења Мајке Сребренице поручио да у својој борби нису саме, да је поред њихових фамилија и пријатељи али и град Нови Пазар са својим грађанима.

“Желели смо на овај начин да одамо почаст мајки хероју, жени борцу за истину и правду. Ово је признање за толеранцију. Град Нови Пазар је овим гестом желео да се никада не забораве жене као што је рахметли Хатиџа, да се не забораве жртве Сребренице и све друге невине жртве које су страдале током рата, те да се рат никада и никоме не понови”, рекао је градоначелник Бишевац.

"Плато у центру града понео је назив по рахметли Хатиџи Мехмедовић што треба да буде пример другима, али и потврђује изузетну храброст домаћина , обзиром да је Нови Пазар град у Републици Србији. Мислим да се овако нешто у Босни никада неће десити, што се десило данас у Новом Пазару", сматра председница Удружења “Жене Сребренице” Хајра Ћатић.

Централни део платоа чини фонтана са цветом Сребренице у средини, незваничним симболом геноцида почињеног у Сребреници. Бела боја латица цвета представља недужност страдалих, зелена боја која је у средишту цвета симболизује наду, а 11 латица симболизују 11. јули, датум када јw је геноцид почињен. Идејно решење за овај пројекат урадио је млади новопазарски пројектант Атила Хамидовић.

Подсетимо, иницијативу градоначелника Новог Пазара Нихата Бишевца да плато у центру града понесе име Хатиџе Мехмедовић прихватило је Градско веће, а одлуку којом је идеја реализована усвојила је Скупштина Новог Пазара.

Делегација Новог Пазара присуствовала је и џенази Хатиџе Мехмедовић у Сребреници.

Отварању платоа “Хатиџе Мехмедовић” присуствовали су и представници листе “Вакат је”, које је предводио проф. др Саит Качапор, те представници Бошњачког националног вијећа на челу са предсједником Вијећа и носиоцем листе “Самоопредјељење” Сулејманом Угљанином, као и многи активисти и борци за људска права из земље и региона, међу њима и представници организације “Жене у црном”.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA