A- A A+

Са делегацијом “Spirit of America о конкретној подршци здравству, школству и унапређењу услова рада ватрогасне службе

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац угостио је данас са представнике Америчке амбасаде у Београду и хуманитарне организације Spirit of America, који ових дана бораве у Новом Пазару. У срдачном разговору је исказана спремност за финансирање важних развојних пројеката, а током састанка су конкретизоване области и правци даље сарадње града и САД. Делегацију гостију предводили су војни аташе Амбасаде у Београду Роберт Хамилтон и представници америчке хуманитарне организације Spirit of America Ник Исраел и Бењамин Орвеј.

 

“Мој је посао да у сарадњи са америчким војним трупама помогнем у оснаживању односа између Србије и Америке и да покажем колико је Америци стало до јаких односа у Србији. Покушавамо да грађанима Србије помогнемо на неколико начина унутар локалних самоуправа и зато смо данас овде, казао је Ник Исраел, представник хуманитарне организације “Spirit of America”.

О конкретним закључцима са састанка и облицима сарадње са регијом Санжак и градом Новим Пазаром говорио је Бењамин Орвеј, вођа друштвених послова при америчкој војсци и Амбасади Сједињених Америчких Држава.

“Имали смо сјајан, изузетно продуктиван састанак са градоначелником Бишевцем и директором СЕДА Самиром Качапором. Обићи ћемо вашу болницу и школе како би смо идентифилкоива горуће ствари на терену, и дефинисали на који начин вам у унапређењу сектора здравства и образивања можемо бити од помоћи. Желимо да грађани Новог Пазара не иду из свог родног места већ да у њему остану И урадићемо све да допринесемо квалитету живота људи овде. Хоћемо да помогемо да сви људи, без оибзира у ком делу Новог Пазара станују, буду задовољни”, рекао је Орвеј, истакавши да су унапређење еколошке свести и усавршавање стручњака на пољу информационих технологија, такође део програма који ће амерички пријатељи у сарадњи са локланом самоуправом спроводити у Новом Пазару.

Директор Регионалне развојне агенције СЕДА Самир Качапор рекао је, да је до састанка дошло захваљујући подршци ОЕБС-а, на иницијативу шефице Канцеларије Мисије у Новом Пазару Микаеле Турман.

„У плану је низ рсзговора у Новом Пазару, посета општинама Сјеница и Тутин. Надамо се да ћемо неке од проблема заиста решити уз подршку Амбасаде САД и хумманитарне организације „Спирит оф Америца“, која већ пуно помаже Републици Србији а кроз УСАИД програме током протеклих година, амерички народ је подржао и много пројеката у циљу развоја нашег краја. Предстојећим активностима само ћемо наставити једну плодотворну сарадњу“.

Помоћ Сједињених Држава кроз конкретан пројекат организације „Spirit of America“ огледаће се, према речи Самира Качапора у реконструкцији и адаптацији школских и медицинских објеката и набавци опреме, као и подршци у већ започетом креирању инкубатор центра за информационе технологије. Делегација ће обићи и ватрогасну службу, којој је, како је речено, такође требати помоћ у обезбеђивању опреме и помољшању услова рада.

У име града домаћина, гостима се захвалио помоћник граодначелника Новог Пазара Енсар Шкријељ.

„Хвала на исказаној вољи да помогнете грађанима Новог Пазара. Састанак је плод протекле сарадње и нема дилеме да ће се заједнички приоритетни задаци које смо на данашњем састанку дефинисали реализовати у наредном периоду“, казао је Шкријељ.

Делегација је након састанка у Градској управи обишла Амерички кутак, Основну школу Стефан Немања, Регионалну развоју агенцију Санџака „Седа“ и састала се са председником Уније пољопривредних удружења Исметом Сајтарићем и директором Пољопривредне саветодавне стручне службе Нихадом Хасановићем, како би разговарали о модалитетима подршке пољопривредницима.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA