A- A A+

Одржане тематске сједнице Радне групе за израду ЛАП-а

Тематске сједнице Радне групе за израду локалног антикорупцијског плана (ЛАП) Новог Пазара одржане су у протекла два дана. Разматране су прве четири области из модела, који је предложила односно израдила Агенција за борбу против корупције, а које су потенцијални извор корупције. У Радној групи и представник цивилног сектора, изабран на основу претходног јавног позива.

Усвајање прописа, управљање сукобом интереса, заштита узбуњивача те област јавних предузећа, прве су четири области из модела локалног антикорупцијског плана, које су се нашле на дневном реду тематске сједнице Радне групе за израду локалног антикорупцијског плана Новог Пазара.

“Ова два дана смо, уз велику помоћ људи из Транспарентности Србија, који воде овај пројекат, прешли четири области предвиђене моделом антикорупцијског плана. Састанци су веома дуги и занимљиви. Али оно што је најзначајније за Градску управу, јесте да нам је овај модел омогућио да видимо гдје смо у том процесу транспарентности и заштите од корупције, шта је оно што нам фали, шта је оно што већ примјењујемо али можда нисмо регулисали неким одредбама и уклапа се у цијелу ову политику транспарентности и отворености. ” казала је Хана Салихагић, координаторица радне групе за израду ЛАП-а.

Златко Минић из Транспарентности Србије је као јако важну и занимљиву област навео избор директора јавних предузећа. ” Јако важна ствар је, да би требало да се регулише да се убудуће објављују записници са сједница комисија за избор директора јавних предузећа, да се утврђује да ли чланови надзорних одбора и кандидати за вршиоце дужности испуњавају законске услове. То је нешто што до сада није било регулисано нити законом нити неким подзаконским актом на републичком нивоу, као ни некаквим посебним актима на нивоу Скупштине Града. ”

Након ових, услиједит ће и друге тематске сједнице на којима ће бити анализиране и остале области из модела локалног антикорупцијског плана. Позвана је шира јавност да се укључи у креираје овог стратешког документа.

“Ми ћемо као и овог пута, и Градска управа и Транспарентност, путем друштвених мрежа и медија,  најавити гдје ће се сљедеће сједнице одржавати и које ће области бити разматране на тим сједницама, тако да ће грађани моћи да се пријаве да учествују у самом раду. ” казала је Салихагић.

Крајњи циљ укључивања јавности, како истичу из радне групе, је увођење праксе да учешће грађана буде веће у самом процесу доношења одлука, разматрања опћих аката и свега онога што је значајно за живот свих грађана.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA