A- A A+

Штаб за ванредне ситуације одбио да усвоји извештај Ватрогасно – спасилачке јединице

Штаб за ванредне ситуације Града Новог Пазара одржао је ванредне седницу поводом пожара који се јутрос десио у згради Бор у насељу Јошаница у којем су изгубљена два живота.

Начелник Одељења за ванредне ситуације, Насер Црновршанин казао је да извештај Ватрогасно-спасилачке јединице која делује при Министарству унутрашњих послова није усвојен.

„Извештај није усвојен јер се није слагао са изјавама сведока из Градске управе и из јавних предузећа и изјавама грађана који су били на лицу места да добровољно пруже помоћ. Константновано је да ватрогасно-спасилачка јединица није довољно опремљена.“, рекао је Црновршанин. Он се посебно осврнуо на то да је надлежно министарство одговорно за опремање ватрогасно-спасилачких јединица: „Оно што је најзначајније, локална самоуправа није надлежна да опрема, обучава и реагује кад се десе пожари. То је по закону о Заштити од пожара искључива надлежност Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, односно ватрогасаца. Гашење пожара није под надлежношћу градоначелника или града, већ под искључивом надлежношћу Министарства унутрашњих послова , министра, помоћника који је задужен за ванредне ситуације. Не можемо од Градске управе да правимо ватрогасну службу, град хоће да ради оно што може по закону.“

Градски већник, Февзија Мурић, дао је осврт на седницу Штаба за ванредне ситуације: „Чланови штаба нису могли да се помире са чињеницом да није могло да реагује боље. Извештај ватрогасно-спасилачке јединице није усвојен. Кроз све дискусије је констатовано да та ватригасна није у могућности да ефикасно делује јер није опремљена адекватно. Неопходно је да Министарство унутрашњих послова којем она и припада предузме хитне мере како би се квалитетно и модерно опремили. Неопходно је да људи који се запошљавају буду психички и физички јаки како би могли адекватно да одговоре на овакву ситуацију. Многи суграђани, су не чекајући да дођу ватрогасне екипе реаговали и извлачили људе. Можда би трагедија била и већа да комшије нису извукле бар десетак покретних и непокретних станара.“ Говорећи о самом извештају, Мурић је казао како је представљено да су ватрогасци дошли пред свршен чин када се пожар већ разбуктао. „Изјаве грађана са лица места говоре другачије. Чињеница је да без грађана, без опреме ватрогасно-спасилачке јединице која је дошла из Рашке, без помоћи градских јавних предузећа, последице би биле многе теже. Треба истаћи да су припадници полиције жустро реаговали и укључили се у гашење пожара.“, закључио је Мурић. На лицу места били су и директори Опште болнице и Дома здравља.

На седници Градског штаба за ванредне ситуације донета је одлука о формирању делегације која ће разговарати са министром унутрашњих послова и управником за ванредне ситуације, како би се разговарало о овој јединици и ситуацији.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA