A- A A+

Потрпредседник Владе РС Расим Љајић: 22 милиона за реконструкцију пута Нови Пазар - Тутин

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић потписала је данас Оквирни споразум између Владе Србије и турске компаније “Ташјапи”. Овај споразум односи се и на сарадњу у области инфраструктурних пројеката, што обухвата и изградњу ауто-пута Београд-Сарајево.

Први пројекат је рехабилитација пута Нови Пазар-Тутин, чија је процењена вредност 20 милиона евра, а деоница је дуга 22,5 км почње да се гради за шест месеци.

“Ово је важан корак даље ка изградњи великог инфраструктурног пројекта, ауто-пута Београд Сарајево, који је важан не само за Србију и Босну и Херцеговину, већ и за читав регион.Данас смо потписали оквирни споразум између Владе Србије и турске компаније из којег ће у најкраћем року произаћи три уговора за три важна инфраструктурна пројекта чија је укупна цена само са српске стране милијарду и 50 милиона евра”, рекла је Михајловић.

Потпредседник Владе Србије и министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић навео је да се већ десет година прича и обећава почетак реконструкције путева у Санџаку, и да се овим споразумом практично отпочиње реконструкција деонице између Новог Пазара и Тутина, чиме, како каже, још једно обећање постаје реалност. Изградњом ауто-пута ће се, како је навео, смањити транспортни трошкови, а обим робне размене ће, како је изразио наду, бити још већи.

Планирана изградња ауто-пута Београд-Сарајево је од огромне важности за укупне односе између Београда и Сарајева, јер су то две земље које имају највећу трговинску размену, а најгоре путеве, изјавио је Љајић.

Љајић је приметио да је коинциденција што ће управо данас на дневном реду нашег парламента бити ратификација Споразума о слободној трговини између Србије и Турске, и да би он већ следеће седмице требало да се нађе пред турским парламентом.

Председник турске компаније Ташјапи Емрулах Туранли каже да је тој компанији Србија дала велику одговорност да заврши пројекат ауто-пута Београд – Сарајево, тед а  ће се радити дан и ноћ како би оправдали поверење и према народу и према држави.

“Добили смо подршку да овај пројекат пријатељства изведемо до краја, спремили смо скоро све и ускоро ћемо кренути извођење пројекта како бисмо у што скоријем року почели свој задатак  и нико не треба да сумња у овај пројекат и да ће бити урађен у рекордном року, чак и пре времена. Свих 10.000 запослених у компанији биће на располагању народу Србије”.

Потписивању су присуствовали и амбасадор Турске у Србији Тању Билгиц, амбасадор Босне и Херцеговине у Србији Лазар Миркић, градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац и заменик предсједника општине Тутин Аднан Шеховић, као и представници компаније “Tasyapi”.

"Овај пројекат је од велике важности, не само за Нови Пазар и Тутин, рехабилитација и изградња ове важне деонице, дужине од око 23 км значајна је за комплетан регион. 20 милиона евра биће уложено  у Санџак  за 6 месеци. Све ово је резултат нашег политичког деловања,а корист је од општег интереса и значаја" рекао је након потписивања градоначелник Бишевац.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA