A- A A+

“Реци не раду на црно” за добробит заједнице

Акција Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања под слоганом “Реци не раду на црно” промовисана је и у Новом Пазару. Циљ акције је да заштити запослене без уговора са послодавцем, као и све раднике који нису пријављени на социјално и здравствено осигурање. Уз поздравну реч упућену гостима, градоначелник Нихат Бишевац изразио је задовољство што су грађани Новог Пазара део кампање.

“Радницима легалан рад обезбеђује бројна права и за њих је ова кампања најважнија. На другој страни, ништа мање значајна није ни за послодавце, јер једино легално тржиште обезбеђује услове конкурентности. На крају, читава заједница јачањем локалног бужета остварује вишеструку и дугорочну корист и ствара могућност да у својим градовима градовима и општинама побољшамо услове живота младих генерација”, рекао је Бишевац, изразивши уверење да ће кампања и у Новом Пазару да дати резултате.

Ови поводом, Ненад Нерић, државни секретар у Министарству рада истакао да се снага пројекта огледа у томе што иза реализације стоји Владе Србије.

“Желимо да послодавцима и запосленима пошаљемо поруку да је смањење броја запослених на црно боље за сваког грађанина појединачно. Легалан рад гарантује безбедност при осигурању, као и при запошљавању нових радника. Инспекцијски надзор у овој борби има значајну улогу, а да ли је реч о раду на црно, заправо је једино И могуће утврдити инспекцијским надзором”, казао је Нерић, уз констатацију да су резултати кампање постали видљиви већ после неколико месеци.

У првих осам месеци, Инспекторат рада Републике Србије повећао је у односу на претходну годину инспекцијски надзор за чак 13 000 посета привредним субјектима, што је према речима директора Стевана Ђуровића, јасан показатељ да су мере у борби против сиве економије знатно пооштрене.

“Упркос појачаном надзору, број евидентираних лица која раде на црно је знатно мањи. Проблем је што Инспректорат констролише много субјеката и што сем редовне контроле, често посежемо за ванредим теренским обиласцима, а овај сегмент изискује ангажовање”, истакао је Ђуровић.

Новчана казна за свако лице које пословну делатност обавља ван прописаних оквира је од 800 хиљада до 2 милона динара, како је прописао закон, али из Инспектората закључују да судска пракса благим приступом не премашује износе веће од 300 хиљада динара.

Кампања “Реци не раду на црно” покренута 2018. године треба да укаже послодавцима на неопходност поштовања закона и Устава РС, те охрабри раднике да дају свој допринос решавању изазова који настају у борби против сиве економије.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA