A- A A+

Представљене активности на пољу израде локалног антикорупцијског плана

На конференцији одржаној у Новом Пазару представљена је сарадња Града и организације "Транспарентност Србија" на изради локалног антикорупцијског плана а по моделу који је израдила Агенција за борбу против корупције.

Присутне је у својству домаћина поздравио начелник Градске управе за изворне и поверене послове Алмир Лековић, истакавши да је антикорупцијски план изузетно важан инструмент, односно скуп активности и поступака које предузима локална самоуправа у циљу повећања нивоа транспарентности а у сврху стварања управе по мери грађана.

"Неопходно је да сви релевантни чиниоци дају свој допринос поступку издраде локалног антикорупцијског плана. У току је конкурс за   потенцијалне чланове радне групе, чији је задатак да дефинише локални план", рекао је Лековић. Он је подсетио да Градска управа отворена за сваки вид контроле њеног рада и да је израда антикорупцијског плана за Нови Пазар, један од доказа да је заиста тако.

Програмски директор "Транспарентност Србија" Немања Ненадић казао је пред новинарима да ће та организација пружити подршку Граду на пољу израде плана у свим фазама.

"Пружићемо подршку почев од упућивања позива организацијама и појединцима да се укључе у рад радне групе и учествују на тематским састанцима који ће уследити, до учешћа у јавној расправи која ће бити корак до усвајања Акционог плана на Скупштини. Подршка неће изостати ни за потребе конкурса којим се бирају чланови тела задужени за праћење примене антикорупцијског плана", рекао је Ненадић.

Директор "Транспарентности Србија" Немања Ненадић истакао је да нема много примера добре праксе када је о локалним антикорупцијским плановима у Србији реч и да у том смислу Нови Пазар има прилику да "уради сјајан посао", да дефинисањем ваљаног документа постави модел по коме ће радити друге локалне заједнице.

Јавна расправа о нацрту локалног антикорупцијског плана предвиђена је за крај ове, док би Скупштина коначну верзију документа требало да усвоји у фебруару следеће године, након чега следи расписивање конкурса за чланове тела за праћење.    

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA