A- A A+

Сутра почиње фестивал севдаха - World music Zeman fest

World music fest “Zeman”, фестивал севдаха, спој савремених музичких праваца са традиционалном музиком почиње сутра, 9. августа у Градском парку Новог Пазара, и траје три дана. Организатори су Културни центар и Град Нови Пазар.

Директор Културног центра Хусеин Мемић казао је да је “Земан” већ изазвао позитивне реакције јавности, нарочито у уметничким круговима који квалитетну музику негују уп0ркос изазовима и чувају је од комерцијалних утицаја.

Да “World music fest Zeman” дође у Нови Пазар заслужни су најбољи међу музичарима Кенан Мачковић и санџаклија Мирза Реџепагић, бисер овог краја у Сарајеву. Управо је фестивал прилика да наши људи који остварују невероватне резултате вани, представе оно у шта су уложили своје знање и креативност”, казао је Мемић, упутивши позив љхубитељима севдаха, гостима из дијаспоре и свима који желе да виде нешто ново, да пропрате фестивал севдаха.

Прве ноћи фестивала наступиће састав Sevdah duende из Сарајева. Публика ће имати прилику да ужива у магичним звуцима фузије традиционалне босанке севдалинке и фламенка.

Друга ноћ фестивала резервисана је за такмичарско вече у оквиру кога ће наступити осам најбољих извођача одабраних конкурсом уз пратњу ревијалног оркестра фестивала. Најбољи такмичари ће добити вредне новчане награде (прво место 500, друго 300 и треће 150 еура) као и професионални аудио/видеоснимак наступа.

У ноћи завршнице World music fest “Zeman”, угоститиће младог, талентованог Јусуфа Бркића, афирмисаног интерпретатора севдалинке уз пратњу на сазу, те трио “Рахат” из Београда, који његује традиционалну османску музику.

У склопу фестивала биће одржане и две музичке радионице на којима се остварује сарадња између младих талената и већ афирмисаних уметника и стручњака из области музике. Учесници радионица ће имати прилику да стекну нове вештине које ће им даље помоћи у професионалном раду.

Фестивал “Земан” заснива свој концепт на промоцији истрајног ауторског рада, оригиналног израза и снажног извођачког потенцијала афирмисаних музичара. Према најави организатора, манифестација по свом концепту представља својеврсну музичку ексклузиву на овим просторима и прилика је љубитељима севдаха да три дана заиста уживају у програму који је пажљиво припреман годину дана уназад.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA