A- A A+

Усвојена Декларација о опредељености поступања према женама жртвама насиља

Потписивањем Декларације о личној, професионалној и руководилачкој опредељености за делотворно деловање и поступање против насиља према женама у Новом Пазару, завршен је тродневни семинар који је одржан на Копаонику у организацији Културног центра “Дамад” а на тему “Мултисекторски одговор на родно условљено насиљеу Новом Пазару”. Семинар су подржали Краљевина Холандија (кроз мантра програм) и град Нови Пазар, у складу са локланом политиком и Стратегијом безбедног града Новог Пазара коју је усвојила Скупштина града за период 2016- 20120 година.

Да су умрежавање и доступност институција кључни у процесу подршке жртвама насиља учесници су истицали у више наврата па је усвајање документа потпуно логичан потез ка остваривању тог циља. Констатовано да жртве насиља од потраге за подршком најчешће одустају због неповерења у систем, о чему говоре и званични статистички подаци, па је Декларација од стране учесника идентификована и као смерница за прављење нових корака на локалном нивоу, потребних да би жене суочене са насиљем, као и чланови њихових породица, препознали вољу заједнице да им помогне. Током тродневног програма усвојени су конкретни закључци: Неопходно је унапређење размене података унутар система; подједнако је важно имати у виду да се током пружања подршке жртви не бавимо проценом менталног стања насилника, већ проценом ризика случаја; усвајањем јединственог обрасца случаја у поступању према жртви, институције заједнички треба да дефинишу и учине доступним ходограм (графички приказ кретања жртве кроз институције система) нарочито значајан фактор поштеде у погледу могућности “поновног преживљавања насиља услед сталног препичавања догађаја”. Неопходно је обратити много пажње и на превенцију а на том плану изузетно је важна улога образовно – васпитних установа, те осталих механизама подршке, али и идентификација најслабијих карика у систему, односно њихово оснаживање.

Закон каже да је свако обавезан да пријави насиље а са друге стране, жртвама се у њиховој потрази за подршком не сме одузимати или доводити уј питање право да се осећају оштећеним, што све друштвене актере води ка следећем: сталној провери и јачању личних и професионалних капацитета да суделујемо у препознавању потенцијалних жртава насиља и пружимо им подршку; ка развијању сензибилитета који ће осигурати да о стању жртве размишљамо и делујемо из њеног а не из сопственог угла.

У процесу подршке жртви, обим помоћи зависи од много фактора и не постоје гаранције. Оно што институције морају гарантовати јесте да се, чак и када изостане квалитетна реакција, жртва насиља неће осећати небитном и заробљеном у вртлогу где нико не покушава да јој помогне.

Одзив представника свих институција с територије гада Новог Пазара потврда је опредељености да се на локалном нивоу у погледу примене Закон о спречавању насиља у породици и приступа жртвама насиља, односно пружања подршке ствари мењају на боље. Своје виђење мултисекторске сарадње и конкретне предлоге који су резултирали потписивањем Декларације о личној, професионалној и руководилачкој опредељености за делотворно деловање и поступање против насиља према женама у Новом Пазару дали су представници Основног и Вишег тужилаштва, Основног, Вишег и Прекршајног суда, Центра за социјални рад, Дома здравља и Хитне службе, оба универзитета, основних и средњих школа, Исламске заједнице, локалне самоуправе, Савета за безбедност и родну равноправност, медија и невладиних организација.

Статистика СОС телефона у Новом Пазару показује да сваке године најмање 230 жена жртава насиља добије различиту врсту помоћи, а да се на годишњем нивоу просечно региструје 130 нових случајева. Када су у питању једногодишња искуства у примени Закона за спречавање породичног насиља Нови Пазар се не разликује у односу на друге локалне заједнице у Србији.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA