A- A A+

До родне равноправности прописима и вољом заједнице

Нови Пазар није случајно одабран као једна од пет локалних самоуправа где је организована јавна расправа о Нацрту закона о родној равоправности, што је потврдило интресовање за скуп у организацији Министарства за рад, запошљавање борачка и социјална питања. У име града домаћина, поздравну реч је упутила председница Скупштине града Ифета Рдончић.

„Није довољно закон усвојити, неопходна је примена. Квоте којим се било шта прописује не значе ништа и лично мислим да жене још увек нису равноправне грађанке овог друштва. Радује ме ипак што законодавац жели да се постојеће стање промени а то доказује и организовање јавне расправе о Нацрту закона о родној равноправности“, казала је председница Скупштине Новог Пазара Ифета Радончић.

Председавајућа локалним парламентом истакла је да ни важећи закони нису забранили да жена буде доносилац одлука али да је за тако нешто потребна воља заједнице.

Иако би стање у погледу ангажовања жена у  процесу одлучивања и обављању јавних функција могло бити боље, слика у Новом Пазару је ведрија него у већини градова и општина у Србији, макар у настојању  да родна равноправност заживи.

Помоћник градоначелника Фарук Суљевић истакао је да су жене као доносиоци одлука у Новом  Пазару доказале да су поуздане и одоговорне сараднице, али и да су „одговорније и поузданије од колега мушкараца“.

„Примера којима се на локалном нивоу оваква тврдња  може поткрепити је много. Законом неке ствари не могу да се дефинишу али је наш задатак да женама које у оквиру колектива послове обављају боље од других запослених, пружимо пуну подршку и истакнемо њихову улогу“, рекао је Суљевић.

Савет за родну равноправност и једнаке могућности Града Новог Пазара, представљен је као један од активнијих у земљи.

”Садашњи сазив настоји да оснажи позицију Савета за родну равноправност унутар локалне самоуправе и да утиче на израду стратешких докумената, који су у овом периоду у припреми”, нагласила је председница Савета за родну равноправност и једнаке могућности у Новом Пазару, Банина Мудеризовић.

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања спровело је циклус јавних расправа са циљем да сачини извештај са конкретним предлозима  и закључцима који ће утицати на дефинисање коначне верзије новог  Закона о родној равноправности у Републици Србији. 

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA