A- A A+

Доступност грађанима приоритет локалне самоуправе

Пројекат „Дани повереника“ које Канцеларија повереника за информације од јавног значаја у Републици Србији реализује уз подршку Краљевине Норвешке започео је у Новом Пазару и трајаће два дана. Према речима градоначелника Новог Пазара Нихата Бишевца, одлука да наш град буде први од укупно пет градова и општина где ће се активности спроводити потврда је добре сарадње са Канцеларијом, али и настојања локалне самоуправе да у погледу отворености према грађанима увек начини корак више.

„Институција повереника је важан механизам развоја демократије нашег друштва и успостављања контроле рада органа власти. Град Нови Пазар улаже континуиране напоре ка подизању нивоа транспарентности и зато нам је изузетно драго што „Дани повереника“, програм едукације јавости почиње управо од нас. Прилику да прате програм имају сви, од медија, представника институција и организација које доносе одлуке али и сами грађани, што нам је изузетно важно. Јавност у раду, доступност грађанима и остваривање њихових права су наш примарни циљ“, рекао је градоначелник Бишевац.

Дводневна обука осмишљења је како би грађани, запослени у органима јавне власти, цивилном сектору, медијима и различитим организацијама и институцијама добили нова и проширили постојећа знања о институцији повереника и важности коришћења права на приступ информацијама од јавног значаја, односно права на заштиту података о личности.

Повереник за информиације од јавног значаја, Родољуб Шабић истакао је, поред свега наведеног, важност да се јавност упозна са садржином права у оквиру закона из ове области и процедуром која води ка остваривању тих права.

“Често то људима делује компликовано, али смо ту да разговарамо о свему што људе занима. Помоћи ће нам одабрани представници цивилног сектора, иза којих је вишгодишње искуство у овој области али оно што је од посебне важности када је о Новом Пазару реч јесте интересовање градске управе да активно учествује на реализацији пројекта”.

Осим у Новом Пазару, “Дани повереника” биће организовани у Шапцу, Зрењанину, Пожаревцу и Врању.  

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA