A- A A+

Борба против корупције и кроз дефинисање антикорупцијског плана

У организацији Мисије ОЕБС у Србији и Транспарентности Србија у Новом Пазару је одржан округли сто на тему „Корупција у фокусу – изградња капацитета локалних власти и подизање свести јавности“. Уводне речи на скупу дали су градоначелник Нихат Бишевац, шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио и програмски директор Транспарентности Србија Немања Ненадић, заступајући идентичан став да подизање капацитета на локалном нивоу није могуће без учешћа свих релевантних друштвених чинилаца.

Шеф Мисије ОЕБС у Србији Андреа Орицио који је током своје дводневне посете нашем граду више пута истакао да подршка ОЕБС-а произилази из потенцијала које Нови Пазар има, истакао је важност континуираног деловања у сузбијању корупције.

„Зато је данашњи скуп само део серије догађаја које организујемо у земљи на тему борбе против корупције и потврда подршке коју у различитим сферама пружамо Новом Пазару. Мисија ОЕБС жели да у вашем граду организује више догађаја који се тичу питања владавине права и позиције медија. Захваљујући сарадњи са градоначелником и уз подршку коју пружа Транспарентност Србија желимо да укључимо све актере и помогнемо институцијама у боби против корупције“, рекао је Орицио, истакавши да „медији имају кључну улогу у овом процесу, а да са друге стране озбиљни медији изискују медијски освешћене грађане“.

Транспарентност Србија и Мисија ОЕБС организују широм Србије осам радионица које третирају три теме повезане са питњем борбе против корупције.

„То су јава приватна партнерства, као све популарнији покушај да се проблеми реше склапањем уговора са потенцијалним инвеститорима. Друга тема су локални антикорупцијски планови а трећа планови интегритета, односно унутрашња процена могућности корупције у јавном сектору. Очекујемо да ове три теме у будућности буду чешћи проблем медија, како би се јавност подстакла да поставља права питања“, рекаопрограмски директор Транспарентности Немања Ненадић, истакавши да је Нови Пазар изразио спремност да дефинише и примени антикорупцијски план, у чему ће имати подршку организације Транспарентност Србија.

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац казао је овим поводом да локална самоуправа непрекидно настоји да ојача капацитете у борби против корупције.

„Један од механизама у тој борби је транспарентност у раду, што и према званичним оценама стално унапређујемо. Један од следећих корака на плану транспарентности је почетак рада електронске скупштине, што ће грађанима и целокупној јавности омогућити да се на бржи и лакши начин упознају са свим одлукама од значаја за заједницу“.

Градоначелник Бишевац је потврдио да ће Нови Пазар уз стручну подршку и смернице Транспарентности Србија започети израду антикорупцијског плана, за који је, како је рекао, најважније да буде квалитетан и сврсисходан документ.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops