A- A A+

Годишњица страдања цивила у НАТО бомбардовању Новог Пазара

У Новом Пазару обиљежено је деветнаест година од бомбардовања стамбене зграде и погибије 11 цивила, међу којима је и најмлађа жртва НАТО агресије на СР Југославију двогодишњи Марко Симић. На стамбену зграду Р-74, у улици Стевана Немање, 31. маја 1999. године око 13 и 25, бачена је разорна бомба, тешка више стотина килограма која је убила 11, а повриједила преко 20 Новопазараца.

Споменик са именима настрадалих у Улици Стевана Немање испред стамбене зграде Р-74 у Новом Пазару подсјећа на најтрагичнији догађај у новијој хисторији Новог Пазара.

Код споменика поред погођене зграде окупили су се родбина и пријатељи страдалих, представници Градске управе Новог Пазара, припадници Војске и грађани, да одају почаст, положе цвијеће и упале свијеће недужно настрадалим суграђанима који су последњег дана маја 1999. године трагично изгубили животе.

Тачно прије деветнаест година у 13х  и 25 минута  прво се зачуо заглушујући звук  па снажан прасак. Злокобна “печурка” дима дигла се из центра града.

“Ова деветнаестогодишњица опомиње и подсјећа да смо народ дубоког духа, велике културе, лијепе земље, али и трагичне историје. Народ који је гинуо у свим ратовима, тако да су се и моћници НАТО-а водили чињеницом ‘па шта, они су навикли да гину’. Тако су се и опходили према Србији током бомбардовања, па није стигла нити једна ријеч извињења, ни објашњења зашто је бомба бачена на стамбени објекат и цивиле”, поручено је са помена.

У програму обиљежавања годишњице учествовали су Сулејман Затрић и Ена Чавић, Тијана и Јелена Глишововић те пјесник Изет Љајић. Модератор програма обиљежавања годишњице, годинама уназад је новинар Зоран Максимовић.

Извор: rtvnp.rs

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops