A- A A+

Сусрети ученика братских школа

Економско-трговинска скола домаћин је братским школама из Измира, Олденбурга и Босне и Херцеговине. Гости, али и професори из Новог Пазара су се сложили да су овакви сусрети од велике користи да се кроз размену искустава унапреди настава.

Ова средња школа  већ осам година успешно сарађује са немачком школом из Олденбурга, а са школама у Труској и Босни и Херцеговини последње три године. Иницијативу братимљења, али и сарадње подржава и локална самоуправа.

Гости из БИХ и Турске кажу да су срећни што сарађују са Новопзарацима због бројних сличности у традицији и култури, док је Немацима сарадња занимљива управо због различитости два народа.

“Наша школа у Оледнбургу гаји пријетељства и партнерства са многим земљама. Посебно ми је драга ова са Новим Пазаром, јер је народ гостопримљив и много се труде да нас угосте са срца. Увек се радујемо доласку у овај град, професори се труде да се одржи ово пријатељство, били смо сарадници, а сада смо другови. Партнерство између Немачке и Холандије није занимљиво, са Нови Пазаром је то другачије, јер деца желе да упознају различите културе и обичаје”, рекао је директор немачке школе Детлев Баyер.

“Први пут долазим у Новом Пазару раније смо са италијаснким школама имали пријатељства, али се са овим градом посебно радујем. Надам се да ћемо унапређивати сарадњу кроз искуства. Очекујем да убрзо и ми вас угостимо”, рекла је испред измирске школе Сибел Хеппекцан.

Са састанка је поручено да су оваква пријатељства потребна свим образовним установама за унапређење њиховог рада, те да пример Економско -трговниске школе треба да следе сви.

Извор: rtvnp.rs

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA