A- A A+

Нови Пазар део пројекта дигитализације културне баштине

Укључивањем у поступак дигитализације културне баштине који би требало да заживи на иницијативу Математичког института Нови Пазар би ефикасније промовисао своје историјско наслеђе.

Градоначелник Бишевац је, угостивши овим поводом директора Математичког института Зорана Огњановића, истакао да је дигитализација културне баштине дуг и озбиљан процес али и једнствена прилика за дугорочан развој туризма.

Музеј „Рас“ је конкурисао за пројекат израде виртуелног музеја у циљу свеобухватне и квалитетне презентације нашег града, који је по оцени Европске комисије изузетна дестинација Европе у Србији, управо захваљујући богатом културно историјском наслеђу. „Сем што ћемо своје благо представити јавности на прави начин,дигитализацијом баштине допринећемо развоју туризма на овом подручју“, истакао је градоначелник Бишевац, подсетивши на Нови Пазар има изузетан туристички потенцијал који ће додатно унапредити изградња нових смештајних капацитета.

„Културна баштина је огледала града и људи који у њему живе, зато нам је јако важно да сачувамо и ваљано презентујемо богату историју овог краја, по којој смо јединствени не само у Европи, већ у читавом свету“, рекао је први човек Новог Пазара.

Жељу локалне самоуправе да наслеђе сачува и за будуће генерације у Математичком институту разумеју као добру полазну основу у сарадњи на ни мало једноставном али важном пројекту.

Директор Института Зоран Огњановић је у друштву градоначелника Бишевца обишао Музеј „Рас“ и Државни универзитет.

„Нови Пазар је јединствен по начину и интензитету којим се преплићу културе, сличности и различите многих народа током историје. Биће нам изузетно драго ако успемо да покренемо поступак дигитализације овдашње културне баштине. Дигитализација би све чиме се у овом крају поносите учинила доступнијим многим људима који нису у могућности да у неком тренутку дођу у Нови Пазар“, казао је Огњановић и најавио процес за који је неопходно пуно рада и стрпљења.

Историјски архив у Новом Пазару је од прошле године у поступку дигитализације. Министарство културе определило је конкурсом средства за куповину неопходне опреме, а према речима директора Зорана Поповића, од Математичког института очекују драгоцену стручну помоћ. Споразум о сарадњи Министарства културе и информисања, компаније Телеком Србија и Математичког института чији је циљ дигитализација културног наслеђа и савременог стваралаштва потписан је прошле године. У сарадњи са локалним самоуправама, дигитализација културних садржаја кроз развој инфраструктуре установа културе допринеће већој доступности и квалитетнијем представљању најзначајнијих сегмената културне баштине у земљи.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA