A- A A+

Сајам образовања - најједноставнији пут до доношења животне одлуке

У сарадњи са основним и средњим школама, Град Нови Пазар и Филијала Националне службе за запошљавање организовали су седми, традиционални Сајам образовања. Прилику да се информишу о расположивим образовним профилима и лакше одлуче како ће усмерити своје даље школовање искористили су ученици осмих разреда из 15 основних, док су свој програм представљали тимови из 8 средњих школа.

Сајам је отворио градоначелник Нихат Бишевац, поручивши младима да своју будућност граде промишљено, бирајући она занимања која ће им омогућити да лакше дођу до посла.

„Желимо да свршеним основцима, у тренутку када доносе једну од најважнијих животних одлука, предочимо могућности које имају. Они ће уз консултације са својим родитељима и наставницима, а у складу са афинитетима, одабрати средњу школу коју ће похађати и на тај начин можда већ одредити своје будуће занимање“, рекао је градоначелник Бишевац на отварању Сајма.

О значају оваквих манифестација говорио је директор Националне службе у Новом Пазару, Фахрудин Ђекић, истакавши да за будуће средњошколце нема бољег начина да се о свему што их занима адекватно а једноставно информишу.

„Уз Град Нови Пазар и Канцеларију за младе омогућили смо да се старији основци упознају са понудом средњих школа али и да лако сазнају којих профила нема на тржишту рада иако постоји потреба за упошљавањем људи таквих занимања“, истакао је Ђекић, напоменувши да би овакви подаци могли да утичу на неке ученике при одабиру средње школе.  

Према подацима из ранијег периода, ђаци су највише интересовања показали за упис у Медицинску школу, али су организатори овогодишњег Сајма сигурни да ће потребе тржишта утицати на популаризацију неких мало запостављених или чак потпуно нових образовних профила.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA