A- A A+

Билал Ердоган отворио изложбу стреличарства “Кеманкеш”

Билал Ердоган, син председника Републике Турске Реџепа Таипа Ердогана био је гост градоначелника Новог Пазара Нихата Бишевца, поводом отварања изложбе „Кеманкеш“. Реч је о изложби традиционалне вештине,  турског стреличарства, чије ће представљање на овим просторима допринети промоцији заједничког културно–историјског наслеђа народа са ових простора и народа Турске, али и да популаризује саму дисциплину.

„Изузетно нам је важња културна сарадња јер води ка упознавању и зближавању народа. За Бошњаке у Србији и Турској можемо рећи да су мост сарање између две земље и пријатељских односа председника Реџепа Таипа Ердогана и председника Александра Вучића“, рекао је градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац, подсећајући да је у последњих неколико година сарадња Србије и Турске на изузетном нивоу.

Према речима Билала Ердогана, Турска и Санџак имају много тога заједничког и да сем партнерства на плану економије и образовања, важна карика ових простора јесте културна сарадња.

„Стеличарство је у Турској јако стар спорт који се базира на успесима људи са ових санџачких простора у тој дисциплини. Надам се да ће тај податак о успеху Бошњака који живе у Турској у стреличарству, бити један од мотива да оно постане занимљиво и младима у Санџаку“, рекао је Ердоган.

Он је истакао да увек Нови Пазар доживљава као свој град а да је златни кључ града и статус почасног грађанина недавно додељен његовом оцу, један разлог више за „братско осећање према народу са овог простора“. 

Поставка изложбе садржи примерке стреличарског оружја из селџучког и османског периода као што су лукови, стреле, штитови, штитови за зглобове, футроле за чување лукова и стрела, као и бројна пратећа опрема. Изложена је у Главном уреду Бошњачког националног вијећа, а највеће интересовање да виде поставку показују млади, ученици новопазарских основних и средњих школа.

Поред експоната изложене су и фотографије и записи који прате развој ове војне и спортске дисциплине.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops