A- A A+

Нови Пазар обележава 557. годишњицу постојања

Градоначелник Новог Пазара Нихат Бишевац за Санџак Данас каже да је време између два рођендана града обележила изградња неколико капиталних објеката, а да је „највећи утисак долазак двојице лидера, председника Србије и Турске, Александра Вучића и Реџепа Таипа Ердогана“.

– Био нам је циљ, да све што смо радили у протеклих годину дана, да побољшамо услове живота грађана. Постигнутим смо задовољни и окренути смо плановима за наредних годину дана за стално изграђивање града, наглашава Бишевац и истиче да је за град „историјски значајна“ била посета Вучића и Ердогана, јер је послата порука мира и сарадње, а веома су значајни и протоколи који су потписани тог дана. „На простору дечијег вртића „Младост“ добићемо нову зграду вредну два милиона евра. Након посете потписана су два протокола о реконструкцији хамама „Гази Иса бега“. Највреднији пројекат, плод те посете је изградња моста у центру града са приступним саобраћајницама. У склопу споразума је и потпуно реновирање старе хале спортова, која би требало да постане кошаркашки центар региона. Кад се све подвуче, више од пет милиона евра уложиће у Нови Пазар. Протоколом између Србије и Турске предвиђен је извоз 5 000 тона мантија и меса из овог краја, што је велика шанса за наше привреднике. У току те посете обећан је допринос унапређењу путне мреже, првенствено путних праваца од Новог Пазара до Тутина и Сјенице, као и изградња ауто пута коридора 11 преко Пештери, јер је савремена путна инфраструктура предуслов за улагања страних инвеститора“, истиче градоначелник.

Између два рођендана, Нови Пазар је био домаћин Балканског атлетског првенства за сениоре и угостио 600 спортиста из 17 земаља и на тај начин се уписао на светску спортску мапу. Бишевац каже да се стварају услови за развој спортског туризма, јер се поред атлетског стадиона гради хотел и још неки садржаји. Када је туризам у питању, истиче награду ЕДЕН, за изузетну туристичку дестинацију Европе у Србији.

– То је изузетна част, али и одговорност да наставимо да улажемо у туризам. Ова награда је добра улазница на светску туристичку мапу, а ми ћемо уложити напоре да створимо што боље услове. Изградњом шест нових хотела и подизањем квалитета услуга, богато културно-историјско наслеђе и бањска лечилишта, издвајају нас од свих других градова, али су и то наши аргументи за привлачење већег броја посетилаца, објашњава новопазарски градоначелник.

У протеклих годину дана, завршено је корићење река Рашке, Дежевске и Бањске и на тај начин је заштићено од поплава велики број домаћинстава, индустријска зона и знатне површине пољопривредног земљишта. Укорићено је више од два км реке Рашке, од Царске ћуприје до Бањске реке и уздужно Дежевска река у дужини од 700 метара. У пројекат је уложено више од два миона евра а средства је, посредовањем предузећа „Србија воде“ обезбедила Светска банка

– Захваљујући донацији Норвешке и уз подршку Канцеларије за јавна улагања, потпуно је реконструисана ОШ „Стефан Немања“ и сада имамо школу која испуњава европске стандарде. Осим тога, отворили смо нови и савремено опремљени Дијагностички центар, па сада наши грађани и они из суседних општина на дијагностиковање не морају да иду у Београд и Крагујевац. У изградњу и опремање уложено је више од три милиона евра, а средства смо добили од Уједињених Арапских Емирата. Изградили смо и нови Ургентни блок и сада ће градска Хитна служба, у савремено опремљеној згради, са проширеним одељењима и обновљеним возним парком функционисати много боље. У финансирању изградње и опремању овог објекта, вредног више од два милиона евра, помогли су нам ЕУ и Влада Швајцарске преко развојног програма Европски ПРОГРЕС. Допринос побољшању пружања здравствених услуга дала је и Турска агенција за развој (ТИКА), која је финансирала потпуну реконструкцију и опремање Гинеколошко-акушерског одељења у Општој болници, набројао је Бишевац најзначајније пројекте, који су реализовани између обележавања два 20. априла – Дана града и поручио да је циљ да локална самоуправа буде транспарентна „како би грађани били упознати са њеним радом и трошењем буџетских средстава“. За крај лета најавио је формирање електронске скупштине, а за формирање електронске управе од Министарства државне управе и локалне самоуправе, Нови Пазар је добио 4,7 милиона динара.

Обележавање Дана града почело је у недељу женском рукометном утакмицом, а наредних дана настављено је отварањем измењене сталне поставке у Музеју „Рас“, изложбе на градском тргу „Бујрум у Нови Пазар“ и базара „Пазар на дар“. У Историјском архиву „Рас“ организовани су Дани отворених врата, у библиотеци „Доситеј Обрадовић“ промовисана је монографија Селима и Демира Шаћировића, у Турском културном центру одржано је вече поезије Yунус Емре. Промовисано је стваралаштво Хусеина Башића, одржано је књижевно вече у Центру за децу и омладину „Дуга“

Сајам социјалног предузетништва, на којем је учествовало двадесетак предузећа из целе Србије, одржан је јуче. Манифестација ове врсте први пут је организована, а за то су заслужни градска управа, Иницијатива за развој и сарадњу из Београда, Регионална развојна агенција Санџака (СЕДА) и Национална служба за запошљавање. Одржан је Еко фестивал, а у Концертној дворани премијерно је изведена позоришна представа „Депортација“, чији је аутор црногорски новинар Жељко Вушуровић, а у режији и адаптацији Градимира Гојера.

Кафа са градоначелником

Свечана седница Скупштине града, на којој ће бити уручена градска признања заслужним појединцима и организацијама, биће одржана данас. Седници ће претходити Сајам виртуелних предузећа Економско-трговинске школе, разговор градоначелника са грађанима назван „Кафа са градоначелником“. Вече је предвиђено за отварање годишње изложбе Санџачког удружења ликовних уметника и Финале стваралаштва младих. Дан града – 20. април обележава се у знак сећања на 20. април 1461. године, када је Нови Пазар први пут поменут у писаним дубровачком документу.

 

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA