A- A A+

Други дан прославе у знаку поезије и старих фотографија

Да на свој начин обележе 557. рођендан Новог Пазара потрудиле су се установе културе, па су у једном дану на оригиналан начин представљени развојни пут и дух чаршије.

Поводом Дана града 20.априла у Историјском архиву „Рас“ је под слоганом „Отворени дани“ промовисана изложбена поставка фотографија и докумената под називом „Трговина и занатство у Новом Пазару“.

Осамнаест паноа са 156 експоната садрже фотографије, мајсторска писма и другу историјску грађу, која говори о развоју Новог Пазара са развојем трговине и занатства у њему. Изложба ће за грађане и посетиоце Новог Пазара бити отворена наредних неколико дана.

„Поред ових 18 паноа Архив се потрудио да на четири посебна паноа издвоји оригинална документа која ми чувамо у нашим архивским фондовима и збиркама. Наши први посетиоци, ученици средњих школа у Новом Пазару највише пажње су посветили управо тим документима“, каже Зоран Поповић, директор Историјског архива „Рас“.

У Народној библиотеци “Доситеј Обрадовић” одржана је је промоција монографије "Природне и антропогене туристичке вредности Новог Пазара, Сјенице и Тутуина" аутора Селима и Демира Шаћировића у којој су садржани туристички, привредни и еколошким потенцијал Новог Пазара, Сјенице и Тутуина.

У Турском културном центру бројна публика уживала је у поезији великог турског песника Јунуса Емреа. Ови ванвременски стихови инспиришу рецитаторе, али музичаре. Стихове о хуманизму и љубави говорили су полазници курса турског језика. Управница Турског културног центра, Алмира Суљевић казала је да су песме Јунуса Емреа познате на нашим просторима, а да је ово вече била лепа прилика да се грађани боље упознају са његовим радом.

Фото галерија

Влада Републике Србије
USAID
EP 280 160 CIR1
Стална конференција градова и општина
OSCE
unops