A- A A+

За представнике локалних самоуправа обука на тему инклузије Рома

Нови Пазар је добар пример социјалног укључивања Рома у токове заједнице, закључено је у оквиру обуке за представнике локалних самоуправа, чији су организатори Координационо тело за имплементацију Стратегије за социјално укључивање Рома, град Нови Пазар и Агенција Уједињених нација, а на тему примене документа у пракси.

Према речима Ненада Иванишевића, члана Координационог тима, циљ обуке одржане у Новом Пазару је да на конкретан начин представи добре примере интеграције ромске заједнице, а “Нови Пазар не само да предњачи на плану интеграције, већ зна да искористи донаторска средства намењена за остваривање инклузије Рома”.

Иванишевић је истакао да је за Владу важна информација шта по питању инклузије локалне самоуправе од ње очекују, као што је значајно представити очекивања државе од локалних заједница по овом питању.

“Сама чињеница да је на челу координационог тима потпредседница Владе Србије Зорана Михајловић указује на важност унапређења положаја Рома и оснаживања ромске заједнице у циљу решавања проблема унутар ње. Нови Пазар је препознао значај идеје о инклузији и заједничку замисао спроводи на терену”, казао је Иванишевић.

Стратегија за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Републици Србији на снази је до краја 2025. године. Акционим планом на републичком нивоу дефинисано је пет приоритетних области: образовање, становање, запошљавање, здравље и социјална заштита, а град Нови Пазар је у сврху инклузије Рома дефинисао и локалну стратегију.

“Нови Пазар настоји да унапреди капацитете лица запослених у локланим самоуправама, на местима у чијем је опису свакодневна комуникација са ромским становништвом”, рекао је градоначелник Нихат Бишевац, истакавши да се град врло озбиљним пројектним деловањем придружио иницијативи локалних самоуправа за укључивање младих Рома у друштвене токове.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA