A- A A+

Град пронашао адекватну парцелу за изградњу школе у Шутеновцу

Град Нови Пазар последњих година све више улаже у школство и образовање, а доказ за то су три новосаграђене школе “Ћамил Сијарић”, “Меша Селимовић” и “Халифа бин Заид Ал Нахјан” на Дојевићима. Ове две школе растеретиле су „Братство“ и „Рифат Бурџевић Тршо“ које су до изградње две нове радиле у три смене. На реду је растерећење основне школе Вук Караџић, а нова школа према пројекту Градске управе предвиђена је у насељу Шутеновац, где је пронађена адекватна локација. На истој локацији предвидјена је и изградња вртића.

Идеја за изградјом нове школе у насељу Шутеновац чиме би се растеретила школа Вук Караџић коју похађа око 1900 ученика, постоји одавно о чему је приликом последње посете Новом Пазару разговарано са министром просвете Младеном Шарчевићем коме је предочен проблем са претрпаношћу поменуте школе.

“Министра смо упознали са проблемом пренатрпаности школе Вук Караџић, да се ради у три смене и тражили смо да нам помогне у изградњи нове која би решила овај проблем. Зашто смо изабрали Шутеновац? Најпре због безбедности деце која прелазе магистрални пут , а онда и због растерецења сколе Вук Карадзић” – рекла је чланица Градског већа задужена за образовање Улфета Демчовић.

Да у Новом Пазару, а посебно у густо насељеном делу града, није лако наћи адекватну парцел посебно за изградњу нове школе,  уверили су надлежни у локалној самоуправи који од септембра траже праву парцелу.

“Адекватна парцела мора имати најмање један хектар површине, да је правилног геометријског облика и да задовољава бројне стандарде предвидјене Законом о планирању и изградњи. Ми смо пронашли три одговарајуће парцеле, и сада нам предстоји процес откупа тих парцела јер су у приватном власништву. Урађено је идејно решење, а предрачунска вредност нове школе износи око 2 милиона евра, а никако 6 милиона евра” – објаснио је градски урбаниста Елвир Хамидовић.

Иако се спекулисало да новац за изградњу нове школе постоји, а да Град наводно не жели да изгради нову школу, чињеница је да до данса од министарства просвете није званично добијен никакав документ у коме се наводе поменута опредељена средства. Но, надлежни у локалној самоуправи решени су да што пре комплетирају пројекат са локацијом како би били спремни када се неопходна срества за изградњу школе појаве.

Извор: rtvnp.rs

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA