A- A A+

Новопазарска полиција ће тестирати возаче на дрогу

Локална самоуправа Новог Пазара расписала је тендер за куповину апарата и ампула за детекцију психоактивних супстанци у организму и ту опрему ће донирати саобраћајној полицији у овом граду, сазнаје радио Сто плус.

Из градске касе ће за набавку тог уређаја бити издвојено милион динара, а та средства су прикупљена наплатом казни за саобраћајне прекршаје.

Према нашим сазнањима, Полицијска управа у Новом Пазару не поседује такву опрему, а за тестирање присуства психоактивних супстанци у организму возача користили су уређај који су позајмљивали од колега из Чачка.

Анализатор који ће им поклонити локална самоуправа имаће могућност да, за мање од 10 минута из пљувачке возача, детектује присуство најмање шест група наркотика у организму и то кокаина, канабиса, амфетамина и метамфетамина, метадона и бензодијазепина.

Сваки возач којем се у организму открију неке од психоактивних супстанци биће задржан у полицијској станици 12 сати, биће му одузета возачка дозвола пола године и платиће новчану казну од 15.000 до 30.000 динара.

Уколико неко одбије тестирање, биће кажњен са 100.000 до 120.000 динара, 14 казнених поена, одузимањем дозволе на осам месеци или затвором од 30 дана.

Извор: radiostoplus.com

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA