A- A A+

Безбеднији саобраћај на путу Нови Пазар – Рашка

Пројекат рехабилитације државног пута Нови Пазар – Рашка реализоваће се на иницијативу града Новог Пазара, средствима Светске банке, Европске банке и Европске банке за обнову и развој. У обезбеђивању финансијера посредовала је Влада Републике Србије. Циљ пројекта је, према речима градског урбанисте Елвира Хамидовића, повећање опште безбедности на путном правцу, са акцентом на безбедност пешака.

„У склопу пројекта град је предвидео да у 2019. години обезбеди и спровођење радова на деоници од Бањске петље до излаза из града према Рибарићу. Желимо да повећамо саобраћајну безбедност на целокупној територији Новог Пазара и створимо боље услове за долазак потенцијалних инвеститора и побољшамо услове живота и рада мештана на овим трасама“, казао је Хамидовић.

Он је рекао да је једна од тема састанка одржаног у Новом Пазару уређење аутобуских стајалишта, постављање вертикалне и хоризонталне сигнализације али и дефинисање пешачких површина у оквиру самих стајалишта. Улагања на саобраћајним деоницама према Рашки и Рибарићу треба да осигурају и безбедан промет теретних возила.

„У оквиру пута Нови Пазар – Рашка ће током друге фазе пројекта бити изграђена бициклистичка стаза јер смо сведоци да много људи свакодневно на тој траси користи бицикл као превозно средство“, рекао је Хамидовић.

Уређењем путне трасе према Рашки, евентуалним видео надозором и адеквантним инсталацијама решиће се велики проблем ноћних ауто трка, које угрожавају безбедност не само учесника већ и случајних пролазника.

Рок за окончање израде пројектне документације је септембар ове, а радови на терену почеће у пролеће следеће године. Тај задатак ће највероватније бити поверен АД „Нови Пазар пут“, јер како је објашњен она састанку „реч је о фирми која је доказала квалитет али и која већ ради на одржавању поменуте трасе“.

Милан Тановић, испред пројектантске фирме „МХМ пројект“ из Новог Сада истиче да је све предвиђено пројектом базирано на имплементацији потреба локалне заједнице.

„Све што доприноси бољитку живота становништва биће примењено у сврху безбеднијег саобраћаја. До тога шта су приоритети дошли смо управо ослушкивањем потреба грађана и у договору са локалном самоуправом. Ова траса као и све друге карактеристична је и по томе што возачи као учесници у саобраћају често за волан седају у неадекватном стању и прибегавају прекорачењу брзине, а управо је наш задатак да саслушамо сугестије и реалне потребе грађана, како би смо понудили решење“.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA