A- A A+

Корићењем река људи безбеднији, могућност нових поплава минимална

Захваљујући финансијској подршци Светске банке и ЈВП "Србјаводе", омогућена је санација речних корита на рекама у градском и приградском подручју Новог Пазара. Делегација Светске банке на челу са директорком за регион Западног Балкана Линдом Ван Гелдер, обишла је радове у оквиру пројекта чија је вредност 2 милиона еура а крањи циљ да превентивним деловањем допринесе заштити од поплава у приобалним насељима.

"Светска банка и Србијаводе препознали су значај пројекта за наш град, јер Нови Пазар се последњих година више пута суочио са великом материјалном штетом насталом услед изливања река. Корићењем реке Рашке у дужини од 1650м, Дежевске реке у дужини од 550 метара и Бањске реке од 300 м, безбедност грађана који живе поред река је знатно повећана у периодима године када услед падавина долази до подизања нивоа воде. Ризик од полава је,након овог улагања, минималан", рекао је овим поводом градоначелник Нихат Бишевац.

У поплавама током претходних година, нарочито оним 2011. и 2014. грађани који живе у непосредној близини река суочили су се са огромним проблемима, а некима од њих вода је тада уништила све што су имали. Непосредна близина индустријске зоне реци Рашки, узрок је материјалној штети са којом су се у минулом периоду суочили и многи привредници, па је према речима градоначелника Бишевца, значај корићења које ће спречити сличне ситуације у будућности, изузетан. Први човек Новог Пазара подсетио је да су радови завршени у пројектом предвиђеном року и да је сарадња са Светском банком и Србијаводама једно изузетно искуство.

Директорка Светске банке за регион Западног Балкана Линда Ван Гелдер изразила је задовољство што "након заједничког напора Светске банке, Србијавода и Града, реке у Новом Пазару изгледају импресивно".

"Драго ми је што смо допринели регулисању водотока на рекама а с обзиром да док обилазимо терен пада киша, прилика да се уверимо како је све добро урађено је фантастична. Желели смо да заједнички подигнемо сигурност људи на већи ниво и у томе смо успели", казала је Ван Гелдер.

Корићење река у Новом Пазару део је пројекта од чак 300 милиона еура подршке Светаке банке Републици Србији, у настојању да санира штете настале у поплавама и да, што је још важније, превенцијом онемогући нова изливања река.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA