A- A A+

Нови Пазар потписник Споразума о формирању туристичке регије

Током трајања јубиларног 40. Међународног сајма туризма у Београду, потписан је Споразум о формирању туристичке регије Копаоник. Иницијатива за формирање регије датира од 2015. године. О  споразуму у оквиру кога ће на пољу развоја туризма заједнички деловати три града и шест општина, међу којима је и Нови Пазар, говорио је градоначелник Нихат Бишевац.

„Изузетно важан тренутак за све нас. За град Нови Пазар са бројним споменицима под заштитом УНЕСЦО-а, немерљив је значај удруживања у погледу довођења туриста у регион али и реализације бројних пројеката. За све потписнице, значај споразума је исти, што гарантује квалитетну сарадњу и популаризацију туризма“, казао је Бишевац.

Државни секретар у Министарству туризма Мирослав Кнежевић оценио је да је „интеграција градова и општина у оквиру туристичке регије Копаоник сјајан корак, начињен у складу са  националном стратегијом развоја туризма за период до 2025. године“, и да је  „регионална повезивања најбољи су пут са се искористе сви туристички потенцијали наше земље“.

Када је 2015.године настала иницијатива за удруживање, инетерес потписница Споразума о оснивању регије Копаоник био је,  према речима представника туристичких организација, пре свега промотивни. Постало је, међутим „евидентно да се  туристичко тржиште шири невероватном брзином и захтева динамику“. Сем тога, аплицирање за средства према ресорном Министарству и према иностраним донаторима биће једноставнији.

Потписници споразума свесни су да са комплексним туристичким производом  који обједињено нуди  планински туризам, бањски туризам, културно наслеђе, манифестациони туризам и друго, имају бољу перспективу и делују у  складу са потребама савремених туриста.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA