A- A A+

Часопис “Пазарче”, свет из угла детета дочаран речима

Реч најмлађих и њихове жеље су закон који у свету одраслих треба поштовати, рекли су једногласно бројни посетиоци промоције ђачког часописа „Пазарче“, одржаној у Народноју библиотеци „Доситеј Обрадовић“. Препуна сала, призор какав се ретко виђа када о важним стварима говоре наставници и родитељи, вечерас је постао стварност захваљујући креативности деце. А да „Пазарче“, часопис ученика основних школа угледа светлост дана, помогао је Град Нови Пазар, што је само један у низу бројних облика подршке младима који на различитим пољима остварују резултате.

За градоначелника Новог Пазара Нихата Бишевца, стварање простора за исказивање креативности девојчица и дечака и искрена подршка нису само обавеза старијих већ и посебно задовољство

„Најлепше се човек осећа када зна да млађима, на чијим идејама свет остаје, помаже да закораче ка остварењу својих снова. Од идеје до реализације потребно је пуно труда, нарочито када сте на почетку, а сваки је почетак тежак. Град подржава оригиналне идеје и пројекте осмишљене да афирмишу младост и оригиналност, умеће и вештине“, поручио је градоначелник Бишевац,  изразивши уверење да ће кроз рад на „Пазарчету“ многи школарци имати шта да кажу и умети да искористе шансу да се афирмишу.

Идеја о стварању часописа рођена је доста раније, а кључна у процесу реализације те идеје, према речима Мирсаде Трипковић, која часопис уређије, била је подршка Града.

„Пазарче је настало након питања учитеља и наставника, упућеног деци, о томе како би се осећали када би неко објавио оно што имају да кажу. Свака реченица написана у својству одговора одисала је емоцијом, коју, схватили смо, не смемо изневерити“, казала је уредница Трипковић.

Поред бројних ученика који су први број ђачког месечника „обојили“ записима вредним пажње, велики труд да све изгледа професионално уложили су и новопазарски просветари, који препознају и непрекидно подстичу талентовану децу да своје тежње и доживаљај света преточе у писану реч. Заједнички циљ им је да јединствен пројекат настави да живи а шансу да објављују радове добиће сви заинтересовани основци.

Први број часописа „Пазарче“ привукао је пажњу између осталог и због интервјуа са градоначелником Нихатом Бишевцем у коме први се човек нашег града одговарајући на питања новинара основца подсетио својих ђачких дана.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA