A- A A+

Пројекат заштите слива реке Рашке један од најуспешнијих пројеката развојног програма Европског ПРОГРЕСА-а

Градоначелник Нихат Бишевац представио је пројекат заштите слива реке Рашке на завршном догађају Европског ПРОГРЕС-а. Пројекти реализовани у Новом Пазару изабрани су као примери добре праксе. 

„Пројекат чију реализацију су ЕУ и Влада Швајцарске подржале са 650.000 евра, подразумевао је изградњу 13 преграда на десет притока реке Рашке и пошумљавање преко 200 хектара земље, а показао се као ефикасан током поплава 2014. и 2016. године када је  спречено изливање набујалих река и наношење штете становништву и објектима поред реке. Европски прогрес и Град Нови Пазар сарађују дуже од 10 година и развијали су комуналну, образовну, социјалну и еколошку инфраструктуру у Новом Пазару“, рекао је градоначелник. Нихат Бишевац је истакао пројекте оснаживања капацитета локалне самоуправе кроз подршку при издради стратешких докумената, техничке документације, управљање финансијама као драгоцени допринос развоју града. Он је нагласио тежње Новог Пазара да буде европски град и захвалио се Европској унији и Влади Швајцарске на подршци и сарадњи.

„Партнерство Србије и ЕУ много је више од политичког процеса придруживања, отварања и затварања поглавља како се то најчешће доживљава. То је дубока и снажна сарадња кроз коју ЕУ подржава свеобухватни друшвени, економски и политички развој Србије“, рекла је председница Владе Републике Србије, Ана Брнабић на завршном догађају овог развојног програма који је одржан данас у Београду. 

Министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић оценила је да су позитивни утицаји више од 250 спроведених пројеката у домену локалне администрације, инфраструктуре, конкурентности, и социјалне инклузије већ видљиви, истичући да је  од 96 новорегистрованих предузећа највише у власништву жена и младих који су међу теже запошљивим групама становништва, док су нека постојећа предузећа уз подршку програма повећала извоз.

„Ојачани капацитети општина у припреми и спровођењу пројеката важни су у контексту расположивих европских фондова али и у процесу приступања Србије Европској унији јер ће локалне самоуправе примењивати 70 посто правних тековина ЕУ”, рекао је шеф Делегације ЕУ у Србији, амбасадор Сем Фабрици. Он је најавио будуће пројекте и нагласио да „ЕУ остаје посвеćена подршци локалном развоју, а нови програм, ЕУ ПРО, који почиње у у марту, обухватиће 99 локалних самоуправа и остаће фокусиран на  економски развој”.Амбасадор Швајцарске у Србији Филип Ге је истакао да је кроз Европски ПРОГРЕС директну корист имало 273.000 људи, а да је у географском смислу програм обухватио територију са милион становника и становница.

„Циљ Европског ПРОГРЕСа био је да подстакне истинске друштвене промене, што значи боље уређене, боље регулисане, равноправније и инклузивније локалне заједнице”, рекао је амбасадор Ге додајући да је Швајцарска преко програма пренела своја знања и искуства из доброг управљања општинама, али тако да одговарају локалном контексту.

Грем Тиндал, менаџер Канцеларије Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС) у Србији која је спроводила Европски ПРОГРЕС, говорио је о значају овог програма за развој градова и општина у Србији.

„Верујемо да су Европски ПРОГРЕС и претходни програми које су финансирале ЕУ и Влада Швајцарске поставили темеље за нове инвестиције и развојне пројекте који, уколико се реализују, могу стварно помоćи општинама југоисточне и југозападне Србије да ухвате корак са развијеним деловима земље”, закључио је менаџер УНОПС-а Грем Тиндал.

Фото галерија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA