A- A A+

Савет за здравље усвојио план мера за проверу редовне вакцинације у вртићима

Савет за здравље одржао је седницу поводом дописа Министарства здравља које се односи ма Предшколску установу „Младост“ чије је град оснивач. Допис садржи упутство да се провери да ли су деца уредно вакцинисана. Ова провера спороводи се поводом тренутне епидимиолошке ситуације малих богиња и овакво упутство добиле су све локалне самоуправе у земљи. По речима председника савета Февзије Мурића, ово тело се месецима уназад редовно састаје поводом праћења ситуације епидемије морбила. Он је рекао да су чланови на седници разматрали поступањем Завода за јавно здравље и Дома здравља у Новом Пазару овим поводом. Истакао је да су задовољни корацима које су преузеле обе институције и да се ситуација држи под котролом. Како је казао већник Мурић, осим њих, неопходно је да се укључе и родитељи, предшколска установа и школе. Управо због организовања појачане контроле вакциналног статуса седници је присуствоввала и директорка ПУ „Младост“ Сабина Хоћанин.

„Новина је то да ће приликом уписа деце у вртић осим потврде од изабраног лекара о здравственом статусу бити обавезно да се прлиожи и картон о уредној вакцинацији. Осим тога, од сада ће родитељи бити обавезни да сваке године обнављају документацију о здрављу и вакцинацији свог детета.“, рекао је Мурић.

Директор Завода за јавно здравље рекао је да је ситуација епидемиолошки нестабилна. У Новом Пазару је тренутно оболела 31 особа од малих богиња. Ипак то није право стање, будући да се односи само на број оних који су пријавили болест. По речима директора, доктора Спахића, највећи број компликација се односи на респиратнорне путеве. „Одржали смо састанке, едукације посебно за изабране лекаре и педијатре о кличнкој слици ове болести. Планирамо да посебну едукацију одржимо и за запослене у ПУ „Младост“ али и у приватном вртићима.“, рекао је др Спахић.

Међу оболелима су и два лекара и једна медицинска сестра. По налогу министарства припрема се евиденција свих здравствених радника, нарочито оних рођених после 1971. како би се направио план њихове вакцинације против ММР-а.

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA