A- A A+

Повољности за новопазарске градитеље

Инвеститори стамбених објеката у Новом Пазару, према одлуци Градске скупштине, имају могућност да обезбеде знатно умањење доприноса за уређивање грађевинског земљишта уколико обезбеде довољан број паркинг места.

Цена комуналија се смањује за 50 одсто када инвеститор обезбеди потребан број паркиралишта, односно 75 одсто уколико има више паркинг места од потребног броја, а да тај однос минимално буде 1:2.

Шефица Одсека просторног и урбанистичког планирања Пемба Џанковић рекла је радију Сто плус да су инвеститори ослобођени свих комуналних такси за подземне гараже, оставе или трафостанице.

“Интерес инвеститора, станара и града је да сви имају гаражно место, а ми дозвољамо искоришћавање 100 одсто парцеле под земљом. Град је препознао потребу да се инвеститори који поштују прописе на неки начин награде, односно да им дамо стимулацију да тај поступак наставе“, рекла је Џанковићева.

Она је дала пример да за просечну надземну гаражу од око 1.000 квадрата, уколико није обезбеђено довољно паркиралишта, инвеститор треба да плати 14 милиона динара, међутим уколико обезбеди потребан број плаћа седам милиона динара, а преко потребног броја три милиона, што је велика уштеда.

“Имамо различита искуства, неки градитељи поштују прописе, измирују своје обавезе, док има и оних којима није стало до имиџа, али генерално имамо позитивне промене. Тренутно немамо инвеститора који није обезбедио 70 до 80 одсто неопходног броја паркиралишта“, рекла је Џанковићева.

Подсећамо да су инвеститори стамбених објеката дужни да плате граду по 900.000 динара за свако недостајуће паркинг место.

Они су у обавези да на један стан обезбеде једно паркиралиште, односно на 70 квадрата пословног простора један паркинг, уз поштовање осталих параметара.

Извор: radiostoplus.com

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA