A- A A+

Расте тренд задовољства грађана локалном самоуправом, показује истраживање Европског Прогреса и Цесида

Резултати истраживања о задовољству грађана у 34 општине на југу и југозападу Србије, које су финансијски подржале Европска унија и Влада Швајцарске преко развојног програма Европски ПРОГРЕС, представљени су у Новом Пазару.

Истраживање је спровео Центар за слободне изборе и демократију (ЦеСИД) на репрезентативном узорку у 34 локалне самоуправе укључене у реализацију Европског ПРОГРЕСа. Грађани су одговарали на питања како виде своју локалну самоуправу и квалитет свога живота као и који су правци и приоритети развоја локалне заједнице.

Истраживачи су истакли да приказани резултати приказују доживљај грађана о битним питањима која су постављена, али да представљају добре смернице у којима локална самоуправа треба да иде. Ово је трећи истраживачки циклус (прва два су спроведена 2010. и 2013. године) који је реализован у овим општинама и градовима, тако да резултати омогућавају праћење трендова у односу становништва према својим локалним самоуправама и заједницама. Ти трендови показују значајан раст у односу на питање поверења у локалну самоуправу, задовољство услугама које управа пружа, информацијама које грађани добијају о раду локалне самоуправе. Што се тиче приоритета развоја локалне заједнице, грађани су и у овом циклусу препознали развој пољопривреде као најбитнији.

Помоћник градоначелника Емир Ашћерић истакао је да су овакви резултати веома важни за побољшање рада локалне самоуправе. „Градска управа жели да њен рад буде што транспарентнији и по мери грађана. Управо оваква истраживања нам показују шта је оно што смо добро радили и где има места за побољшање. Изузетно значајно за нас је и питање које се односи на правце и приоритете локалне заједнице.“

Фото глареија

0
0
0
s2sdefault

Влада Републике Србије
USAID
Европски ПРОГРЕС
Стална конференција градова и општина
OSCE
TIKA